Brod "Galeb" postao skupa olupina

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 20. lipnja 2014. - 10:24
Autor: 

Školski brod Jugoslavenske ratne mornarice "Galeb"

Školski brod Jugoslavenske ratne mornarice "Galeb" vjerojatno je najpoznatije plovilo u Jadranu. Desetljećima je "Galeb" bio ploveća rezidencija Josipa Broza Tita, koji je njime putovao 14 puta i posjetio 18 zemalja u Europi, Aziji i Africi.

U međuvremenu je "Galeb" postao vrlo skupa olupina. Toliko skupa da je Grad Rijeka u njega već ulupao 7.033.142,02 kune. Radi se o novcu koji je Rijeka u Titov "Galeb" uložila od 2008. godine do danas. Od ureda za odnose s javnošću u Gradu Rijeci pokušali smo doznati zbog čega je na "Galeb", kojeg planiraju pretvoriti u muzej, bačen sav taj novac i kako ga planiraju vratiti. Odgovore do objave ovog teksta nismo donijeli.

Najskuplji brod na Jadranu

Gradski novac na "Galeb" Rijeka je počela trošiti 2008. godine kada je za pregled broda u suhom doku u škveru Viktor Lenac potrošeno 555.715,12 kuna. Naredne godine Rijeka je za kupnju "Galeba" kroz ovršni postupak na Trgovačkom sudu te na godišnji trošak usluge zapovjedništva broda prema nalogu Lučke kapetanije potrošila 906.819,65 kuna.

U 2010. godini Grad Rijeka je na "Galeb" potrošio čak 2.044.505,76 kuna. Radi se o troškovima za radove dokovanja, čišćenje podvodnog dijela trupa broda, mjerenje debljine lima s uslugama stručnog nadzora, te na usluge mornara, pomorske agenture i špedicije, usluge zapovjedništva i godišnjeg operativnog veza.

U 2011. godini troškovi su se nešto smanjili pa je na "Galeb" spiskano 1.355.220,57 kuna i to za mjesečne usluge operativnog veza, zapovjedništva, agenture i špedicije, uslugu izrade elaborata ekonomske opravdanosti davanja broda u koncesiju, na podmirena carinska davanja prilikom uvoza i troškove upisa u Evidenciju plutajućih objekata kod Lučke kapetanije, te na cjelokupne troškove održane izložbe i tegljenja na Riječki lukobran.

U 2012. godini Grad Rijeku je "Galeb" koštao 738.804,88 kuna. Novac je izdvojen za usluge zapovjedništva i agentura/špedicije, te mjesečnog troška veza u brodogradilištu. Sasvim iste usluge su u narednoj 2013. godini koštale 350 tisuća kuna više, odnosno 1.091.720,91 kuna. U prva četiri mjeseca ove godine na "Galeb" je potrošeno 341.355,13 kuna, a u taj trošak osim agenture, špedicije, zapovjedništva i veza ulaze i troškovi popravaka. Ako se potrošnja nastavi istim tempom, i ove godine će "Galeb" Grad Rijeku koštati oko milijun kuna.

Povijest "Galeba"

Brod "Galeb" izgrađen je 1938. godine u talijanskom brodogradilištu Ansaldo Genova pod imenom "RAMB III". U Drugom svjetskom ratu Talijani su ga koristili kao transportni brod, a nakon kapitulacije Italije su ga 1943. zauzeli Nijemci i koristili ga za postavljanje mina u sjevernom Jadranu. "Galeb" je 1944. potopljen u riječkoj luci od strane savezničkih zrakoplova, a 1948. iz Jadrana ga je izvukao splitski Brodospas, nakon čega je brod obnovljen, luksuzno uređen, preimenovan u "Galeba" i predan Jugoslavenskoj ratnoj mornarici.

Tito je "Galeba" koristio od 1953. godine pa sve do neposredno pred smrt. Zadnji put je Tito na "Galebu" putovao 1979. godine. Početkom Domovinskog rata 1991. godine "Galeb" je iz Pule prebačen u crnogorsku luku Boku Kotorsku, gdje je ostao do kraja devedesetih kada ga je kupio grčki brodovlasnik s namjerom da od njega napravi luksuznu jahtu. "Galeb" je tada otegljen u brodogradilište Viktor Lenac na remont, gdje je bio godinama, a kako je grčki vlasnik upao u financijske probleme, u ovršnom ga je postupku preuzeo Grad Rijeka. Brod danas trune u Rijeci na vezu.