Budva – na otoku proslavljen Sveti Nikola biskup

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 10. svibnja 2014. - 16:18

Na otoku Svetog Nikole, kojeg Budvani zovu Školj danas je održana sv. Misa u čast svecu Nikoli biskupu, jednom od najomiljenijih kršćanskih svetaca zaštinika pomoraca, putnika, trgovaca, zatvorenika, djece, žena, djevojaka... Budući da je svetkovina Svetog Nikole biskupa 6. prosinca, kada vrijeme nije prikladno za putovanje barkom na Školj, uvriježila se proslava na otoku prve subote nakon 9. svibnja, kada se slavi blagdan prijenosa moći Svetog Nikole iz Mire u Liciji (današnja Turska) u Bari u Italiji 1087. godine.

Svetoj misi prisustvovali su vjernici i poštovatelji sveca, iz Budve, hodočasnici iz Boke, Petrovca, Sutomora, Bara.

U svojoj propovijedi budvanski svećenik don Filip Janjić je podsjetio:

"Sveti Nikola je pravi ekumenski svetac: štuje ga Istok i Zapad. Na istoku je proživio svoj životni vijek, a na zapadu u Bariju časte se njegovi posmrtni ostaci.

Križari prolazeći kroz ovaj kraj u svoj pohod na Jeruzalem (1096/97) pod vodstvom vojvode Rajmunda od Tuluza logorovali su u budvanskom polju, gdje ih je zadesila smrtonosna epidemija od koje su mnogi pomrli. Mrtve su sahranjivali baš na ovom mjestu, gdje je poslije podignuta i ova crkvica posvećena Svetom Nikoli biskupu.

I stari Budvani su sahranjivani na ovom groblju i to od 1820. godine kada je stupila na snagu naredba mjesnih vlasti da se zbog higijenskih razloga ne smije više sahranjivati mrtve u crkvama i oko njih u starom gradu pa sve do 1874. godine kada je napravljeno novo groblje na mjestu pod nazivom „Blato" ispod brda Spas na imanju obitelji Miku, gdje je poslije podignuta i crkva svetog Luke od obitelji Medin, a po nacrtu inženjera Ante Linardovića s otoka Brača.
Car Franjo Josip I za svoje druge posjete Budvi 1888. godine darovatelj 200 fjorina da se u ovom groblju podigne kameni križ, a preostali novac je iskorišten za izgradnju kamene ograde da bi se tako spriječila ispaša stoke iz okolnih mjesta na groblju.

Evo nas i danas na ovom platou da zahvalimo Bogu što nam je dao Svetoga Nikolu za zaštitnika, ali da odamo i počast umrlima u njihove nastojanju i plemenitoj želji da oslobode zemaljski Jeruzalem u koji nisu stigli, ali se nadamo da su stigli do nebeskog Jeruzalema kojemu i mi težimo. Zato molimo danas Svetoga Nikolu da i nama pomogne na tom putu da ostanemo vjerni Bogu i ostvarimo zajedništvo"- kazao je don Filip Janjić.
Nakon mise se izašlo na grobište ispred kamenog križa, za čije je postavljanje novac dao ( 200 fjorina) Nj. vel. Franc Jozef I 1888. godine.
Don Anton Belan održao je besjedu o žrtvi.
„U ime mnogih ideologija podnijete su žrtve. Koja je razlika između kršćanske i ostalih žrtava? Jedna jedina. Sve druge ideologije i njihovi sljedbenici jurišaju i daju svoj život iz mržnje prema neprijatelju, a kršćanska žrtva i kršćansko mučeništvo je iz ljubavi prema neprijatelju, zbog toga je nad svijetom i nad paganskim svijetom odjeknula zapovijed Kristova ljubite i neprijatelje svoje.
Danas bih htio komemorirati jedan događaj, koji se dogodio prije 65 godina. Prvog maja 1949. godine mladi ljudi su nakon proslave provalili, obeščastili crkvu i nožem isparali sliku Svetoga Nikole na ovom otoku. Na povratku, za Budvu sa kočom ribaricom iako je more bilo mirno, brod se prevrnuo, u ribarsku mrežu koja je bila na njemu uplelo se i nažalost utopilo 28 mladih osoba, pa Vas pozivam da se izmolimo za te mlade ljude"- kazao je don Anton Belan.
Nakon molitve za sve pokojne koji počivaju na otoku, blagoslovljeno je more kojemu Budva sve duguje. Svečanost je nastavljena uz domjenak i pjesmu.
Više pogledajte u našoj fotogaleriji.
Miro Marušić