Članovi zbora "Concordia Discors" u posjeti Boki

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 10. kolovoza 2014. - 10:42
Autor: 

Prostorije Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore i redakciju Radio Dux-a danas su posjetili članovi Akademskog zbora Filozofskog fakulteta u Zagrebu "Concordia Discors", Mislav Matišić i Lobel Filipić.

Zbor je osnovan 2010. godine i broji preko 100 članova. Zbor ne izvodi samo klasičnu glazbu, već pop, folklor i glazbu sakralnog karaktera.

Zbor je izišao iz anonimnosti sudjelovanjem u emisiji na HRT-u "Do posljednjeg zbora" , gdje su došli do finala. Nakon toga počinje njihovo intezivnije bavljenje glazbom.

Nastupili su na Trgu Bana Jelačiuća prilikom ulaska Hrvatske u EU, a jedini su zbor iz Hrvatske koji su predstaljali svoju državu u Beču na natječaju "Europe Sings".

Zbor je jedinstven, jer je izveo Mozzartovu "Veliku misu" u C- molu, koja je izuzetno teška za izvedbu, čime se zbor može podičiti.

Unatoč financijskim poteškoćama, zbor uspijeva da se organizira, te sudjeluje na raznim natjecanjima u inozemstvu. Nositelji su 7 zlatnih i 2 srebrna odličja.

Dolazak u Boku omogućio im je početak suradnje s Hrvatima izvan Domovine, te planiranje raznih projekata vezanih za Boku. Izrazili su oduševljenje dolaskom, te se nadaju povratku gdje će nam s ostalim članovima zbora pokazati svoje umijeće.