Da Nova 2015. godina u Kotoru bude slađa

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 18. prosinca 2014. - 12:13
Autor: 

Prirodne kamene pozornice drevnog Kotora, pjacete, trgovi i kalete dobijaju novogodišnji dekor.

NVO “Karampana” iz Kotora angažovana za fešte pod nazivom “Od Božića do Božiža” posao kićenja grada povjerila je NVO “Meštar i furešta”, Marku i Andrei Ševaljević.

Ove godine, tematski preovladavaju šećerleme, ukrasi  koji simbolično iskazuju želje Kotorana da Nova 2015. godina bude malo slađa, kazao je Marko za Skala radio.

Budući da ovaj grad svojom drevnošću i kulturmom obavezuje, pa i u ovom segmentu i da se ne može bilo kako i bilo što postaviti na njegove fasade, ova NVO je vodila računa da sve bude svedeno, a opet da ima svečanu notu uz Božićne i Novogodišnje poruke.

Za dva dana, koliko je potrebno da kompletan posao kićenja grada bude završen ove godine biće okićeni i gradski ferali.

Oni će dobiti crvene mašne ili fjoke, kako kažu Kotorani, a novogodišnje prirodne jelke ove godine postavljene  ispred glavnih gradskih vrata i ispod sata na Trgu od oružja, takođe će ukrasiti veliki lilihipovi.

Sve je urađeno od otpornih materijala za vremenske prilike.

Figure i okit je rađen u hangarima na Peluzici, gdje se rade maske i figure za kotorske karnevalske svečanosti i Bokešku noć.

Na naše pitanje nije li vrijeme da se ovi prostori učine mnogo uslovnijim za ove aktivnosti brojnih starih i novih meštara, koje Kotor ima, Marko je kazao da je to osnovni preduslov kako bi se na pravi način sačuvalo i uštedjelo sve što je urađeno za iduće fešte, koje se u Kotoru po pravilu smjenjuju.

Nebrigom i nedostatkom uslovnih prostora su do sada, na žalost propale mnoge rukotvorine i vrijedne figure kotorskih meštara, a bilo je i  biće volontera i entuzijasta u ovom gradu, vedrih ljudi bogate mašte.

NVO “Meštar i furešta“ kažu nam na kraju susreta u Skali, takođe razmatraju strategiju kako da hangari za ove poslove budu uslovniji.

Audio: 
Marko i Andrea Ševaljević