Dado - San ili stvarnost

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 10. srpnja 2014. - 10:38
Autor: 

„Dado – san ili stvarnost“ naziv je izložbe slika Miodraga Dada Đurića (1933. -2010.) koja je otvorena sinoć u Muzeju grada Perasta. Izložena su ulja na platnu iz perioda od 1953 do početka 90-tih godina.

Posjetioce je pozdravio direktor Andro Radulović koji je kazao kako je palača Bujović, u kojoj je smješten Muzej, otvorila svoja vrata a njene zidove krase slike portreta slavnih pomorskih kapetana od večeras su zamjenjene Dadovim slikama, kojima su luke bile Pariz i Njujork, a sada je to Perast.

„Imamo veliku privilegiju vidjeti ovu Dadovu prekrasnu izložbu. Posebno se zahvaljujem Slobodanu Puru Đuriću. To je čovjek koji je sa njim podijelio i najveće intime i, zahvaljujući njemu, doznala sam o Dadu dosta detalja. I sama Dadova knjiga koju je skoro objavio- "Fragmenti iz života", govori o onome što se ne zna o Dadu. Jako puno mi je pomogao, žao mi je što večeras Puro nije sa nama, šalje pozdrave svima vama i, naravno, sretan je što je Dado večeras u Perastu. Pitala sam ga da li je Dado slikao Perast. Nasmijao se i rekao mi je da jeste dosta puta, da su to bile minijature, ali nažalost ne zna gdje su", kazala je povjesničarka umjetnosti Dragana Lalošević.

Izložbu je otvorio dr. Aleksandar Čilikov: "O Dadu Đuriću je ispisano strašno mnogo tekstova. U katalogu ove izložbe, koju je napisala Dragana, nalazi se jedan jako kvalitetan tekst, tako da ja neću govoriti o njegovoj poetici, to je toliko poznato. Dado Đurić je za života bio legenda, jedan od vizionara, posvećenika, asketa i jedna od najneobičnijih ličnosti evropske umjetnosti druge polovine 20.vijeka. Iskoristiću ovu priliku da pomenem dvije stvari koje su vezane za ličnost i kompleksnu prirodu Dada Đurića. Kada se o njemu govori, uvijek se u drugi plan ističe njegova likovnost. On je vrhunski slikar, on je vrhunski crtač, on je vrhunski grafičar... Dado je bio izuzetno obrazovan čovjek. Jedan francuski kritičar je o Dadu napisao: "Ono što radi neki veliki evropski filozof Dekston, to Dado Đurić radi slikom ili crtežom". Dada ne treba posmatrati samo u kontekstu slikarstva i likovnog umjetnika, nego u kontekstu neke velike evropske kulture koja je čitava proizašla iz Crne Gore, što je sam Dado u više prilika isticao." Čilikov je kazao da mu je drago što je izložba otvorena u Perastu, jer je Dado Đurić započeo svoje stvaralaštvo upravo u Boki kotorskoj.

Ovom izložbom se nastavlja suradnja između Muzeja grada Perasta i Galerije "Gajo" iz Podgorice.

Izložba će biti otvorena do 28. srpnja.