Dan zaštitnika grada Kotora

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 03. veljače 2015. - 13:14
Autor: 

Vjernici i štovatelji sveca zaštitnika grada Kotora , proslavili su Svetog Tripuna jutros po 1206. put. Svetu Misu predvodio je generalni vikar Kotorske biskupije don Anton Belan, a koncelebrirao je don Ante Dragobratović. Po staroj tradiciji mornari kopljanici Bokeljske mornarice čuvali su počasnu stražu na misama u bazilici, katedrali sv. Tripuna.

Don Anton Belan je u svojoj propovijedi naglasio važnost i vrijednost priznanja kršćanske vjere osamnaestogodišnjeg mladića Tripuna pred prefektom Akvilinom riječima nomen mihi Тrурhоn est, Religione Christianus sum” zbog čega mu je kasnije i odrubljena glava.


“Na nama je da slijedimo Svetoga Tripuna. Sveti Tripun nije svetac ni Istočne, ni Zapadne Crkve, nije rekao ni da je katolik ni da je pravoslavac,  rekao je-  kršćanin sam.  Zbog toga su i ove svete moći ovdje, zbog toga su sinoć i katolici i pravoslavci kadili  Svete moći, i  to je jedini slučaj u čitavom kršćanstvu, bilo Istoka, bilo Zapada…Svetost  ne postavlja, svetost ruši sve granice. Prihvatimo li ovo kršćanin sam, bit ćemo ono što treba da budemo po sakramentu krštenja”.

Vanjska proslava, svečanost i procesija Sv. Tripuna, održat će se u nedjelju 8. veljače. Odlukom kotorskog biskupa iz 2000. godine Vanjska proslava i procesija slave se prve nedjelje nakon 3. veljače kako bi u procesiji neradnim danom sudjelovalo što više vjernika i štovatelja Sv. Tripuna.