EBRD kreditira žičaru Kotor-Lovćen-Cetinje

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 09. svibnja 2014. - 11:28
Autor: 

EBRD kreditira žičaru Kotor-Lovćen-Cetinje

Projekat izgradnje Žičare predstavlja šansu za povezivanje Cetinja sa Bokom kotorskom, Nacionalnim parkom Lovćen i Njegoševim mauzolejom, na jedan suvremen, turistički bogat i atraktivan način – navodi se u informaciji o realizaciji projekta izgradnje Žičare Kotor-Lovćen-Cetinje, koju je na jučerašnjoj sjednici usvojila Vlada CG, prnosi podgorička Pobjeda.

U informaciji se navodi da je u suradnji sa Europskom bankom za obnovu i razvoj urađena revizija studije izvodljivosti, započeta je izrada koncesionog akta, a istovremeno se radi na pripremi tenderske dokumentacije. Za navedene aktivnosti EBRD je donirala 240.000 eura i izrazila zainteresovanost da pomogne kreditnim aranžmanom u iznosu od 15 miliona eura.

Ovim projektom predviđena je izgradnja 15 kilometara duge Žičare sa gondolama, čime će se tokom 40-minutnog putovanja putnicima omogućiti užitak u Zalivu na primorju. Omogućiće se vožnja do planine Lovćen sa najljepšim predjelima Crne Gore uz jedinstven pogled na Bokokotorski zaliv i Jadransko more - kaže se u informaciji o projektu.

U projektu se ističe da su predviđene četiri stanice, dvije početne na Cetinju i Kotoru kao i dvije međustanice: Kuk i Ivanova korita. Projekat žičare Kotor-Lovćen-Cetinje, koji će se realizovati kroz model privatno-javnog partnerstva, putem koncesije, vrijedan je ukupno 47 miliona eura. Od pomenute sume 36,7 miliona opredijeljeno je za samu gradnju žičare, 9,7 miliona za gradnju stanica i međustanica, a ostatak za proces eksproprijacije i ostale troškove.