Fešta u čast drvenih barki „Camellia Trophy“

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 27. travnja 2014. - 20:45
Autor: 

Manifestacija koja promovira očuvanje drvenih barki pod nazivom „Camellia Trophy" četvrta po redu, održana je danas u Stolivu u sklopu „Fešta Kamelija 2014". Ljubitelji i vlasnici drvenih barki od ranih jutarnjih sati takmičili su se u ribanju udicom iz barke, brzom veslanju a u revijalnom dijelu nastupili su veslači kajaka iz Podgorice.

U ribanju iz drvenih barki učestvovalo je šesnaest ribara iz deset baraka. Pobjednik sa najboljim ulovom je Bruno Brguljan iz Prčanja koji je i prošlogodišnji pobjednik ovog takmičenja.

Ove godine je ulov nešto slabiji, ulovljeno je tek nekoliko kilograma ali važno je učestvovati, kazao je za naš radio Boro Mustur predsjednik MZ „Stoliv" dok je prigao ribu za feštu.

U takmičenju veslanja drvenom barkom najbrži je bio Filo Biskupović. Nakon dodjele priznanja, kamelija u saksiji i lovorov vjenac takmičari i gosti feštovali su uz ribu, mušlje, vino i glazbu.

Romeo Mihović predsjednik NVO „Kamelija" zahvalio se učesnicima, kojih je ove godine bilo nešto više u odnosu na prethodnu, sa nadom da će se drvene barke, koje su nekada bile dio svake kuće i služile kao sredstvo za prehranjivanje obitelji, izvor zarade, transportno sredstvo, opstati kao nešto što je tradicija, dio turističke ponude, dio života.

Mihović je podsjetio da ova manifestacija predstavlja omaž pokojnom Branku Nikoliću iz Donje Lastve koji je jedan od začetnika ideje očuvanja drvenih barki

U Domu kulture u Stolivu organizirana je tribina na temu drvenih barki na kojoj je govorio brodograditelj iz Bara, Nenad Bokovac koji je istakao značaj drvenih barki za tradiciju, atrakciju, dio turističke ponude, načinu i materijalima koji se koriste za izradu drvenih barki.

„U našoj radionici trenutno radimo četri drvene barke pasare „arsenalke" ali za njih su zainteresovani stranci i to iz vani, dakle ne iz Crne Gore. Naši ljudi slabo pokazuju interesovanje za kupovinu drvenih barki" između ostalog kazao je Bokovac.

Među gostima Fešte bila je i ovogodišnja Dama kamelije Marina Dulović direktorica Muzičke škole „Vida Matjan" iz Kotora koja je za naš radio kazala „Jako sam počastvovana što sam Dama kamelije i što su kulturni poslanici iz Stoliva prepoznali moj trud na objedinjavanju muzičkog života, moj dugogodišnji rad sa djecom, pozitivan trag koji sam ostavila svojim radom..."

„Camellia Trophy" organizirali su NVO "Kamelija Stoliv", Mjesne zajednice Stoliv i kluba sportskih ribolovaca „Zubatac" iz Kotora.

Ovom manifestacijom završena je ovogodišna Fešata Kamelija 2014.

Kako je bilo na fešti Camellia trophy možete pogledati na fotografijama našeg suradnika Zorana Nikolića.

Audio: 
Dama kamelije - Marina Dulović