Fiorellijeva Misa u Dubrovniku

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 01. lipnja 2014. - 11:25

U organizaciji Glazbene radionice Sorgo sinoć su u Dominikanskoj crkvi u Dubrovniku nastupili glazbenici iz Kotora. Komorni orkestar i Zbor Muzičke škole "Vida Matjan" iz Kotora, studenti Muzičke akademije iz Cetinja te brojni solisti su pod dirigentskim vodstvom Radovana Papovića izveli lijep sakralni program - prenosi Dubrovački vijesnik.

Nakon uvodnih riječi, slijedila je glazba. Bachov Air iz Suite u D-duru su gudači i orguljašica Ana Mihaljević izveli odmjerenim tempom, ujednačenih dionica, zrelo i nadahnuto. Schubertovu Ave Maria pjevala je sopranistica Aleksandra Dobriša, Franckov Panis Angelicus sopranistica Milica Zdravković a Caccinijevu Ave Maria je na klarinetu solo izvela Aleksandra Samardžija.

Sve tri skladbe je obradio Radovan Papović, dirigent večeri.  

U Dominikanskoj crkvi stvorena je lijepa atmosfera koja je začinjena posljednjom skladbom. Riječ je o prvoj dubrovačkoj izvedbi Mise br.2 Jerolima Fiorellija. Fiorelli je skladatelj porijeklom s Cresa a u Kotor se preselio u drugoj polovici 19. stoljeća. Njegovim se dolaskom znatno obogatio kulturni život Kotora budući da je osnovao privatnu glazbenu školu, bio orguljaš i zborovođa u crkvi sv.Tripuna te vodio brojne puhačke i gudačke sastave. Misa je iz arhiva Fiorellijevih potomaka koji žive Dubrovniku stjecanjem okolnosti došla u ruke skladatelju Željku Brkanoviću te izvedena na Splitskom ljetu 1979. godine.

U originalu je pisana za soliste, muški zbor i orgulje, a Brkanović je obradio za soliste, ženski zbor i orkestar. Odličan ženski zbor čiji je voditelj Mihajlo Lazarević, uživljeni solisti, sopranistica Milica Zdravković, mezzosopranistica Milica Lalošević, tenor Petar Jokić, bariton Stevan Tomašević te orkestar, učinili su da slušanje ovog djela ostane u lijepoj uspomeni. Struktura Mise osebujna je i izlazi iz uobičajenih pristupa ovoj formi. Možemo reći da je skladatelj ozbiljno meditirao nad svakim dijelom Mise obogativši ga svojom inventivnošću i duhovnošću. A sve spojeno u cjelinu koja plijeni vedrinom i melodioznošću. Poseban doprinos svemu dao je izvanredni ženski zbor čija su snaga, disciplina i tonska plemenitost u svakom trenutku bili u najboljem mogućem omjeru.

Gostovanje glazbenika iz Kotora bio je zaista izniman glazbeni događaj!