Glazbeno prosvjetno društvo Tivat tradicionalno najavilo Blagdane

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 21. prosinca 2014. - 12:58
Autor: 

Sinoć je u Velikoj dvorani Centra za kulturu Tivat, Glazbeno prosvjetno društvo Tivat održalo svoj već tradicionalni novogodišnji koncert. Ujedno on je imao i humanitarni karaktera za pomoć sugrađanki Mirjani Krstičević . U prepunoj dvorani Centra za kulturu, slušatelji su mogli uživati u veselim koračnicama, valcerima a i nekim domaćim obradama skladbi poput „Konobo moja“ i „Dalmatinskoj koračnici“. Koncert su započeli maršem "Marjane, Marjane".

Voditelj programa, Mašo Čekic istakao je: "1891.godine  formiran je prvi orkestar, godinu dana prije tog orkestra počela je obuka, počela je Muzička škola u Tivtu. Od tada do danas Muzička škola u Tivtu nije prekidala da radi. Prekidale su neke institucije, ali škola koja je trajala cijelo vrijeme i za vrijeme 2. svjetskog rata obučavala pomladak, bilo je to Glazbeno prosvjetno društvo  Tivat. Nije bilo drugih profesora, nije bilo drugih nota, sem njihovih“.

Na sinoćnjem koncertu,  kao gost večeri,  nastupila je ženska klapa "Belezze"  iz Tivta. Nakon njih Gradska glazba je nastavila sa svojim programom uz vesele note ABBE , BONI M, QUANDO QUANDO, i fenomenalnim RADETZKY maršom , Johanna Straussha koji je kao i uvjek publiku podigao na noge.

Predsjednik društva Boris Lanzzeroti dodijelio je i dvije stilizirane skulpture GPD Tivat, Tonu Fažu i Mišu Belanu.

Toni Fažo je prije 70 godina , za vrijeme rata morao da ukrade iz stare zgrade Općine dva najveća instrumenta, bas i bubanj, ne bi li ih vratio glazbi. "Sve se lijepo završilo, vidim ovdje mlade muzičare, a onaj stari bubanj i bas što sam ponio u Partizane, nema ih ovdje, tamo su kao eksponat u Galeriji Buća, ostarili su kao i ja“.  

Mišo Belan je proveo 60 godina u Glazbenom prosvjetnom društvu udarajući ćinele ili kako bi naš narod reko „pijate“.

Novogodišnji koncert se završio s dva bisa, "Dalmatinskom koračnicom“ i „Long Stritom“. Orkestrom je dirigirao Aleksandar Saša Mandić koji je i voditelj muzike iz Đenovića.