Građani i djeca, slobodno o svojim pravima pred zaštitnikom ljudskih prava i sloboda

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 17. prosinca 2014. - 10:16
Autor: 

U okviru programa “Dana zaštitnika” Šućko Baković, zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore sa saradnicima u srijedu 17. i u četvrtak 18. decembra će boraviti u Kotoru.

Nevenka Stanković, zamjenica zaštitnika ljudskih prava je za Skala radio kazala da je ovo prilika da građani u neposrednom kontaktu sa zaštitnikom ljudskih prava i sloboda iznesu svoje probleme, ukoliko smatraju da su im ljudska prava i slobode povrijeđeni postupanjem državnih ili organa lokalne samouprave, javnih službi ili drugih nosilaca ovlašćenja.

Dio Bakovićevih saradnika, u susjednom Herceg Novom govoriće o zaštiti dječijih prava i obići osnovne škole, gdje će biti riječi o pravima djeteta.

Biće predstavljena i aktivnost koju radi Zaštitnik, a odnosi se na upućivanje javnog poziva svoj djeci koja su zainteresovana da sarađuju sa institucijom Zaštitnika u okviru zlatne mreže savjetnika koju čine djeca od 12 do 16 godina, kazala je Stankovićeva.

Na naše pitanje što kažu dosadašnja iskustva i koja su prava građana najviše ugrožena, Stankovićeva je odgovorila da su to obično odugovlačenje sudskog postupka i problemi u lokalnoj samoupravi.

Kada su u pitanju prava djeteta, to je obrazovanje, objektivnost ocjenjivanja, vršnjačko nasilje, problemi konfliktnih razvoda povjeravanja djece.

Za sve ono što im nije jasno ili smatraju da im je učinjena neka nepravda ili da državni organi nijesu pravilno postupili, prilika je da to kažu u Kotoru i Herceg Novom, podsjetila je Stankovićeva.

Prijem stranaka biće u skupštinskoj sali palete Bizanti u srijedu od 10,30 do 13 i 30 i u četvrtak od 10 do 13 sati i 30 minuta.

Audio: 
Nevenka Stankovic