Hrvatska građanska inicijativa zadovoljna izborom Kolinde Grabar Kitarović za predsjednicu Republike Hrvatske

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 14. siječnja 2015. - 12:01
Autor: 

U Hrvatskoj građanskoj inicijativi Crne Gore su zadovoljni izborom Kolinde Grabar Kitarović za predsjednicu Republike Hrvatske, koja je u svojoj predizbornoj kampanji posjetila hrvatsku zajednicu u Crnoj Gori.

Akcent razgovora je bio briga o Hrvatima izvan Republike Hrvatske, što je jedna od ustavnih obveza, podsjetila je za Skala radio Marija Vučinović, predsjednica HGI-ja i ministrica bez portfelja u Vladi Crne Gore.

Tijekom posjeta hrvatskoj manjini u Donjoj Lastvi, Grabar Kitarović je bila impresionirana postignutim rezultatima, kako na političkom polju, tako i aktivnostima kroz NVO sektor, kazala je Vučinović.

“Hrvatska građanska inicijativa je faktor vlasti u CG, gdje imamo našu predstavnicu u državnom parlamentu, ali i ministricu u Vladi. Što se tiče organiziranog dijela Hrvata preko nevladinog sektora, Kolindu Grabar Kitarović smo upoznali s djelovanjem hrvatskog radija u CG, podsjetili na dugogodišnje izlaženje Hrvatskog glasnika, informirali je i o aktivnostima na obnovi Doma kulture u tivatskoj Donjoj Lastvi, koje je mjesto kulturnog okupljanja. Nova predsjednica Republike Hrvatske je izrazila želju i obvezu da pomogne, rekavši da će s posebnom pažnjom  brinuti o Hrvatima van Hrvatske i da će, iako smo generalno zadovoljni stanjem u Crnoj Gori, pomoći, jer uvijek ima prostora za još veći rad“, kazala je Vučinović.

Ona je podsjetila i na bilateralni sporazum koji je potpisan 2012. godine o zaštiti manjinskih prava crnogorske zajednice u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Crnoj Gori.

Hrvatska manjina i u praksi u CG primjenjuje prava iz sporazuma, kako preko političke stranke, tako i preko nevladinih organizacija, zaključila je Vučinović.

Audio: 
Marija Vučinović