Hrvoje Španić: Dobra saobraćajna povezanost preduslov za uspješan turizam

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 09. prosinca 2014. - 12:46
Autor: 

Za "male ljude koji žive u radiju", po riječijma Miroslava Antića, nema prepreka, daljine i nevremena da se povezuju i jedni drugima daju od svoga iskustva.

Nedavno, prilikom fešte pet godina rada radija hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori Radio Duxa u Donjoj Lastvi, sreli smo kolegu iz Radio Dubrovnika Hrvoja Španića, koji je često novinarskim nervom u Boki Kotorskoj.

On je za Skala radio kazao da vrlo rado i često dolazi u Boku Kotorsku, ne samo zbog Hrvatske zajednice, iako njih najviše prati kroz radijske emisije "S Hrvatima Boke",već i zbog sličnih tema i veza sa Dubrovnikom, u prvom redu kulturnih, turističkih i pomorskih.

Španić je nerijetko u Pomorskom Muzeju Crne Gore Kotor.

Njegove teme su vezane za kruzing turizam, a ovaj radio je pratio i 165 godišnjicu Pomorske škole u Kotoru, tim prije što su brojni Dubrovčani pohađali tu školu.

Na naše pitanje kako je u Dubrovniku u ovim pretprazničnim danima i što je iza plavih slika okićenog Straduna, Španić je neizostavno izdvojio turizam, s ponosom istuičući da su ove godine imali jednu najuspješniju poslijeratnu turističku sezonu koja se produžila.

Počela je oko Uskrsa i trajala do polovine novembra.

Na pitanje koji je osnovni recept za uspješnu sezonu, Španić je kazao da osim ovog, po njegovim riječima od Stona do Petrovca najljepšeg dijela Mediterana, Dubrovačka regija nudi prekrasnu kutrurno-istorijsku baštinu, dobru, zdravu hranu, čisto more, kvalitetno zaleđe.

Ono što je problem, nadalje će Španić, je saobraćajna povezanost, smatarjući da je to manjkavost i Crne Gore.

"Bez dobrih, u ovom slučaju avionskih, čarter linija, teško se može produžiti sezona. To je ono što je ključno, jer mi imamo toplu mediteransku klimu i zimi, ali bez čarter linija gost neće doći. Na tome se mora poraditi. Izletnički turizam u Dubrovačko-neretvanskoj regiji i Crnoj Gori se odvija svakodnevno, ali se mora unaprijediti putna povezanost", rekao je Španić.

Budući da se bliže fešte, pitali smo kolegu Španića kako će ih dočekati Dubrovčani i gosti.

On vjeruje da će, kao i prošlih godina Dubrovnik biti vrlo atraktivno odredište za doček Nove godine.

Nastupće brojni popularni izvođači, a centralni događaj na staru godinu je koncert Tonya Cetinskog, pa se očekuje pun Stradun i pun grad.

Audio: 
Hrvoje Španić