IZBORI: otvorena sva birališta, izbori se provode bez problema

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 11. siječnja 2015. - 9:27
Autor: 

Sva biračka mjesta u Hrvatskoj, njih 6. 260 su otvorena i izbori za predsjednika Republike provode se bez ikakvih problema, a tako je i u inozemstvu, potvrđeno je u nedjelju ujutro u Državnome izbornom povjerenstvu (DIP).

Sve funkcionira, ni od policije nema dojava o eventualnim problemima, odnosno kršenju javnog reda i mira, rekao je Hini član DIP-a Davor Orlović.

Ni u inozemstvu, za sada, nema nikakvih problema, kaže potpredsjednica DIP-a Aleksandra Jozić Ileković.

U inozemstvu se hrvatski predsjednik, odnosno predsjednica, bira u 50 država, na 92 biračka mjesta. Trećina mjesta, njih po 15, u nedjelju je otvoreno u Njemačkoj i BiH.

Sva biračka mjesta u BiH su otvorena, od ranog jutra ima dosta glasača, nema dojava o problemima, kaže Jozić Ileković.

Potvrdila je da izbori u 9 sati po hrvatskom vremenu završavaju u tri australska grada - Canberri, Sydneyu i Melbournu.

Zbog vremenske razlike, posljednje će se otvoriti biralište u Los Angelesu, u ponedjeljak u 4 sata ujutro po hrvatskom vremenu.

Na šestim izborima od stjecanja hrvatske neovisnosti, oko 3, 8 milijuna birača u nedjelju bira između SDP-ova predsjedničkog kandidata Ive Josipovića i HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović.

Do nedjelje u 19 sati traje dvodnevna izbora šutnja za koje je u tradicionalnim medijima i na internetu zabranjena svaka izborna promidžba, kao i objavljivanje izbornih rezultata.

Državno izborno povjerenstvo (DIP), ključno izborno tijelo, pozvalo je sve izborne sudionike da u tom razdoblju ne šalju ni promidžbene SMS-ove ili e-mail-ove, da ne distribuiraju letke.

Glasovanje u nedjelju traje od 7 do 19 sati, sat kasnije DIP će na svojim stranicama početi objavu prvih podataka o izbornim rezultatima koje će neprestano ažurirati.

Povjerenstvo će u 22 sata održati konferenciju za novinare na kojoj će objaviti prve neslužbene izborne rezultate.

DIP će u dva navrata, u podne i u 17 sati, objaviti podatke o izlaznosti do 11,30, odnosno 16, 30 sati.

U Crnoj Gori  birači koji su se prethodno prijavili mogu glasovati u Veleposlanstvu RH u Podgorici, kao i u Generalnom konzulatu u Kotoru.