IZBORI: U 7 sati otvorena birališta

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 28. prosinca 2014. - 10:17
Autor: 

Hrvatski birači danas odlučuju hoće li na čelu države idućih pet godina imati predsjednika ili predsjednicu, na biralištima koja su otvorena u 7, a zatvaraju se u 19 sati.

Potporu za petogodišnji predsjednički mandat traži četvero kandidata: aktualni predsjednik, SDP-ov Ivo Josipović, pravnik i glazbenik, HDZ-ova Kolinda Grabar Kitarović, bivša ministrica i diplomatkinja, ugledni liječnik Milan Kujundžić (Savez za Hrvatsku) te Ivan Sinčić (Živi zid), politički aktivist i najmlađi predsjednički kandidat u povijesti.

Za predsjednika, odnosno predsjednicu, može glasovati oko 3,8 milijuna birača na ukupno 6350 biračkih mjesta, za Hrvatsku ih je određeno 6260, za inozemstvo 90.

Osim u Hrvatskoj, izbori za predsjednika države provode se u još 50 država, što je pet manje u odnosu na prošle izbore. Biračka mjesta nisu određena u Libiji, Maleziji, Peruu, Siriji te na Novom Zelandu na kojemu su se, zbog vremenske razlike, birališta prva otvarala.

Smanjen je i broj biračkih mjesta u inozemstvu, sa 250 na 90, a glasovati se u nedjelju može samo u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske. Najviše je biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini (15) te u Njemačkoj (13).

Do nedjelje u 19 sati traje dvodnevna izbora šutnja za koje je u klasičnim medijima ili na internetu zabranjena svaka izborna promidža, kao i objavljivanje izbornih rezultata.

Državno izborno povjerenstvo (DIP), ključno izborno tijelo, pozvalo je sve izborne sudionike da u tom razdoblju ne šalju ni promidžbene SMS-ove ili e-mailove i da ne distribuiraju letke.

Prvi rezultati izbora znat će se u nedjelju od 20 sati. Naime, već od 20 sati na DIP-ovim internetskim stranicama objavit će se podaci o prvim nepotpunim i privremenim rezultatima koji će se neprestano ažurirati.

DIP će na izborni dan u dva navrata, u podne i u 17 sati, objaviti podatke o izlaznosti do 11,30, odnosno 16,30 sati.

Povjerenstvo će u 22 sata održati konferenciju za novinare na kojoj će objaviti prve neslužbene izborne rezultate.

Hrvatski predsjednik bira se većinskim izbornim sustavom, odnosno za predsjednika ili predsjednicu bit će izabran kandidat koji dobije većinu glasova svih birača koji su glasovali (50 posto plus jedan glas). Ukoliko se to ne dogodi, dvoje kandidata s najvećim brojem glasova idu u drugi krug koji se održava 14 dana kasnije, dakle 11. siječnja 2015. godine.

U Crnoj Gori birači koji su se prethodno prijavili mogu glasovati u Veleposlanstvu Hrvatske u Podgorici, kao i u Generalnom konzulatu u Kotoru.