Jaslice u Kotorskoj biskupiji

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 27. prosinca 2014. - 22:10
Autor: 

Prije nekoliko godina mons. Anton Belan potakao nas je da pokažemo na našem portalu maštovitost Bokelja u izradi božićnih jaslica. Fotografije jaslica iz nekih od crkava Kotorske biskupije možete pogledati u našoj galeriji koju ćemo narednih dana dopunjavati novim.

Jaslice nemaju samo estetsku vrijednost, već i kontemplativno-meditativnu jer nas na vidljiv način podsjećaju na istinu utjelovljenja Bogočovjeka Isusa Krista. One su i škola poniznosti jer govore o Bogu koji se "ponizio" postavši čovjekom. Ukoliko se pobožno zagledamo u jaslice, utoliko ćemo uvidjeti da se moramo "sagnuti" da bismo ušli u špilju i došli do Gospodina. One na jednostavan i topao način svjedoče veličinu Božje ljubavi prema čovjeku. Raduju im se svi uzrasti, kako djeca tako i odrasli.Zbog svega toga sasvim je prirodno da su jaslice postale dio kršćanske tradicije kao izričaj žive vjere u Boga koji je postao jedan od nas i jednak nama u svemu, osim u grijehu. Dok gledate naredne fotografije posvijestite sebi ove činjenice i konkretizirajte ih u svojoj svakidašnjici.

Na kraju napominjemo da ove galerije ne bi bilo bez zalaganja našega prijatelja gospodina Mata Dabovića kojemu iskreno zahvaljujemo.