Kotor - Pjaca od filozofa

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 30. srpnja 2014. - 13:25
Autor: 

Kotor Art-ova “Pjaca od filozofa“ realizovaće se od 1-3. kolovoza u Kinu Boka.

Pod sloganom “Što Europa želi“ Pjaca od filozofa ovaj put naći će se usred gorućeg pitanja današnjice: koja je budućnost Europe i što uopšte želi ta Europa?

Koji su to pravi ideali Europe i može li se ideja Europe još uvijek spasiti? − Neka su od pitanja na koja će na ovogodišnjoj Pjaci od filozofa na svoj tradicionalno provokativni i angažovani način pokušati da odgovore Tariq Ali i Srećko Horvat.

Pjaca od filozofa postala je tradicionalno mjesto okupljanja i debate, mjesto koje filozofiju vraća na trgove, a javnost filozofiji, potvrđujući da ni u ljetnim mjesecima ne jenjava interes za kritičku misao.

Kino Boka, 1.kolovoza, 21h

Predavanje

SREĆKO HORVAT: EUROPA JE MRTVA, ŽIVJELA EUROPA!

SREĆKO HORVAT, filozof i aktivista iz Hrvatske. Objavio je devet knjiga na hrvatskom jeziku, među kojima Diskurs terorizma, Protiv političke korektnosti i Pažnja! Neprijatelj prisluškuje. Zajedno sa Slavojem Žižekom napisao je knjigu Što Europa želi? (2013), koja je objavljena na desetak jezika. Dvije godine bio je član stalne postave emisije Peti dan na HTV-u, a potom uređivao i vodio emisiju Zdravo društvo. Redovno objavljuje tekstove i društvene komentare u vodećim svjetskim novinama kao što su The Guardian, Al Jazeera i The New York Times.

Kino Boka, 3.kolovoza, 21h

Predavanje

TARIQ ALI: BOLESTAN KONTINENT

TARIQ ALI, istoričar, pisac, reditelj i aktivista, jedna od ključnih figura britanske ljevice. Studirao je političke nauke, filozofiju i ekonomiju na Univerzitetu u Oxfordu, te još za vrijeme studija bio jedan od predvodnika protesta protiv rata u Vijetnamu. Nadahnut njegovom ulogom u tom pokretu, Mick Jagger posvetio mu je pjesmu Street Fighting Man, a John Lennon Power to the People. Još od šezdesetih član je uredništva časopisa New Left Review. Objavio je više od 30 knjiga, među kojima se ističu Can Pakistan Survive?, Street Fighting Years: An Autobiography of the Sixties i Fear of Mirrors, The Obama Syndrome, itd.