Ljubav prema kamenu, moru i plavoj boji - slikara Jova Ivanovića

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 25. srpnja 2014. - 10:43
Autor: 

U kotorskoj Galeriji "Solidarnosti" sinoć je otvorena izložba "Mala retrospektiva" poznatog crnogorskog slikara Jovana Ivanovića iz Budve.
Izložbu je otvorila novinarka i publicistica Branka Bogavac.

"I ja sam dolazila u njegov atelje odgovarajući na onaj nemušti poziv sa njegovih slika da ih vidim sa moje literarne strane. Dirnuta srodstvom svoga i njegovog svijeta, pokušavala sam da kroz razgovor uspostavim "javni dijalog" ne bi li i drugi vidjeli, ako ne enigmu njegovog slikarstva, ono bar njenu slutnju. I nalazila sam da u darežljivim namazimaboja treperi čarolija Jovovog svijeta između mora i neba, i prepliće se i uksršta sve ono što je jednom bilo prosanjano pa naslikano- po moru, ali i po našim životima. To su za mene mali romani raznih sadržaja. Jovo je maštar i pjesnik koji hoće da udruži ptice i ribe, koji pripitomljuje bokeške nemani, kome je ljepota na prvom mjestu i koji tu ljepotu daruje gledaocu. Njegova stvaralačka energija mu omogućava da uđe u sebe i da izvuče slike kakve su se samo njemu prikazale svojom nužnošću. Tako postiže tu likovnu magiju i unosi poeziju u svoje slike čas na lirski čas na epski način. Zato se njegove slike mogu doživjeti kao soneti ili epopeja."

Predstavljajući autora, povjesničarka umjetnosti Marija Mihaliček podsjetila je da je Jovan Ivanović kao đak kultne hercegnovske umjetničke škole, svoj slikarski talent brusio u ateljeu velikana Mila Milunovića, a čije su spone s Budvom odredile njegov životni i umjetnički put.

"Rođenjem i izborom da Budva ostane trajno mjesto njegovog življenja, da u njoj ostvari svoju umjetničku i profesionalnu karijeru, učinile su da se njegovo ime neraskidivo vezuje i prepoznaje po Budvi i obratno, ovaj grad, po njemu, svojim slikarskim opusom, pola stoljeća slavi iskonske vrijednosti i ljepotu ovog vrijednog grada, svoju viziju da Budva- grad drevne kulture, treba ne samo da baštini prošlost, nego da njeguje i savremene umjetničke vrijednosti, ostvario je 1972. godine u istinskom kulturnom poduhvatu, utemeljenu moderne galerije,a potom i dugogodišnjim rukovođenjem ove prestižne kulturne institucije.

"Mala retrospektiva" koncepcijski osmišljena kao retrospektivni prikaz pet decenijskog stvaralaštva, 1964. do 2014. godine, ali bez pretenzija na kompletnost dosadašnjeg opusa i nejgovu sintezu. Ivanovićev antologijski radovi se čuvaju u mnogim galerijama i muzejima, pa se nadamo da će ova "Mala retrospektiva" biti samo uvod u veliku retrospektivu iduće godine kada se navršava pola vijeka od prve samostlane izložbe u Budvi 1965. godine. Postavkom u Galeriji solidarnosti, obuhvaćeno je 30 radova u raznim tehnikama, ulju na platnu, kombinovanoj tehnici i crtežu" , kazala je povjesničarka umjetnosti Marija Mihaliček.

"Možda vam čudno izgledaju neke riječi riba, ptica... Ja volim kamen i more, to ste vidjeli. Volim onaj kolašinski kamen, malo Lovćenski kamen, pa se spojimo sa Bokom i mojom Budvom i cijelom obalom, ali Boka me s jedne strane zatvara u jedan opus da se držim, a s druge strane me otvara, daje mi mogućnost da ja to mogu da radim. Zato, vidite, ptice i ribe. Mislim da ste to već osjetili, kamen-more. Ja hoću da riba leti. Hoću da ptica dođe pa da se igra sa ribom. Fantazija! Nemoguće! Ali ja hoću da su one udružene, ja to za sebe radim, a vidim, i za vas. Čast mi je, jer je večeras izložbu otvorila dobitnica titule Vitez umjetnosti i književnosti Francuske. To mi pričinjava posebno zadovoljstvo, a vi se družite sa mojim pticama, ribama, ribama i pricama", kazao je slikar Jovan Ivanović.

U prepunoj galeriji autora, brojne zvanice i goste pozdravio je direktor OJU Muzeji i Galerije Andro Radulović.
U glazbenom dijelu nastupila je na gitari Nađa Janković.

Jovan Ivanović je rođen u Budvi 1932. godine. Poslije završetka hercegnovske Umjetničke škole, slikarstvo usavršava u Beogradu, kod Mila Milunovića, što će značiti prekretnicu za njegov dalji umjetnički put. Slijede boravci u Francuskoj i Italiji, studijsko putovanje u Čehoslovačkoj, niz samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, te brojne nagrade od kojih valja izdvojiti: Novembarsku nagradu grada Budve( 1974); Nagradu Cetinjskog salona 13. novembar (1974); Drugu nagradu na Internacionalnoj izložbi slika, grafika i skulptura u Materi, Italija (1976); Nagradu ULUCG za crtež "Milo Milunović" (1989).

Od 1964. godine je član udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, od kada sudjeluje na mnogim značajnim kolektivnim izložbama, među kojima je izložba "Vrhovi savremene crnogorske umjetnosti" u Kulturnom centru u Parizu 2004. godine, a zatim u Bariju.