Lučindanski susreti

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 31. listopada 2014. - 10:01
Autor: 

U Zagrebu je proteklog vikenda, u okviru manifestacije „Lučindanski susreti“, upriličena turistička i kulturna prezentacija Cetinja, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, a uz podršku institucija dviju država.

Sudjelovali su članovi Nacionalne zajednice Crnogoraca u Hrvatskoj, a nazočilo je tisuću gostiju.

Ovom prigodom, obilježeno je 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, te 180 godina od proglašenja Svetog Petra Cetinjskog za sveca.

Brojne posjetioce pozdravio je gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović, koji je ukazao na značaj prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa Republike Hrvatske i Crne Gore, te odao priznanje i Hrvatskoj na svemu što je preuzela kako bi položaj naših sunarodnika u ovoj državi bio na zavidnom nivou.

Na skupu u Zagrebu još su govorili i izaslanik gradonačelnika Zagreba Slavko Kojić, ravnatelj Uprave za dijasporu u Vladi Crne Gore; Predrag Mitrović, član Upravnog odbora Matice crnogorske Ivan Jovović, dok je ispred organizatora nazočne pozdravio predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca u Hrvatskoj dr. Radomir Pavićević.

Među nazočnima bili su i zvaničnici Vlade Republike Hrvatske, Grada Zagreba, Zagrebačke županije, veleposlanik Crne Gore u Hrvatskoj Igor Građević.

U glazbenom dijelu programa nastupilo je Kulturno – umjetničkog društva „Njegoš i ansambl Muzičke akademije sa Cetinja.

Tijekom boravka u Zagrebu, Bogdanović je imao susrete s veleposlanikom Crne Gore u Hrvatskoj Igorom Građevićem, predstavnicima crnogorskih iseljenika u toj državi, ali i s crnogorskim umjetnicima iz Hrvatske, među kojima i s Dimitrijem Popovićem.