Majin - "Život drvenih barki"

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 03. svibnja 2014. - 18:30
Autor: 

„Život drvenih barki“- naziv je izložbe fotografija autorice dr. Maje Đurić, koja je otvorena sinoć u galerijskom prostoru Zbirke pomorskog nasljeđa u Porto Montenegru.

Izložbu je otvorio Dražen Jovanović, rukovoditelj Galerije koji je podsjetio da je  Maja Đurić prva žena profesionalni fotograf u Crnoj Gori.

"Njene fotografije uhvatile su suštinu onoga što je more značilo i što bi trebalo da predstavlja za sve one koji vole more. Ovo je priča o malim plovilima, običnim drvenim barkama i njihovim vlasnicima. Te barke su nekada značile puno, skoro sve. Njima se nekad išlo na ribanje, fešte, išlo se na udaljene plaže. Na njima su pali prvi poljupci. Ukratko, značile su život. Ovo je izložba posvećena upravo tom odnosu čovjeka i barke. Na ovim fotografijama siguran sam da ćete vidjeti suštinu tog odnosa. Ove barke nisu brze. Njima se ne juri po moru. Njima se plovi. I uvijek stiže tamo gdje se krene“,  kazao je Jovanović.

"Ovo je neki moj ciklus, jer uglavnom sam fotografisala portrete, fotografisala sam neke ogledalne površine, i onda sam prešla na pejzaže Boke, koji su mi omiljeni motivi, ali uglavnom volim te motive kad je bonaca i kad je smiraj i kad su to te ogledalne površine koje imaju mirnu, mirnu vodu.

Što se tiče ove izložbe, sve je počelo sa Barkom broj 1, čiji je vlasnik Špiro Kaluđerović. Kad sam fotografisala tu barku, javio mi se vlasnik, ta fotografija je dobila neke nagrade, tako da mi je on ispričao čitavu biografiju o njegovoj barci i onda sam počela da fotografišem barke, ali usput i da pitam vlasnike da mi ispričaju svoje male biografije o svim tim barkama. Tek onda vidite koliko tu ima priča.

Barka Vinka Vujovića je stara preko 180 godina, i kod njega je već tri generacije. Naravno, tih barki je ostalo vrlo malo. Najmlađi učesnik, čija je barka predstavljena, je Darko Bujković, koji ima 16 godina i ima svoju barku, koju vrlo lijepo održava. On ima Arsenalku, i upravu onu barku što ste ispred vidjeli, je barka od Nenada Bogovca, koji sa svojim ocem već dugo pravi barke i jedrilice, i repaira ih. On je napravio barku koja je baš napravljena po modelu nekadašnje Arsenalke, koja se nekada proizvodila ovdje u Porto Montenegru, tako da je koncept same izložbe bio da se izlože barke, dio priče o njihovim vlasnicima, zato što su barke bez vlasnika mrtve, one zamiru, jer ako nema ko da se brine o njima, one završe ,uglavnom, na nekom smetlištu ili se nalože.

Svi su vlasnici ponosni na njih, ne znam da li liče na njih, ali svi imaju neku priču: nečija je najbrža, nečija je bila najbolja kad je imala jarbol. Sve imaju svoju individualnost" - kazala je autorica izložbe Maja Đurić

Nakon otvaranja priređen je koktel, a goste je zabavljao "Žizel bend".

Doc. dr Maja Đurić, je umjetnički fotograf. Na Filozofskom fakultetu u Beogradu, diplomirala je istoriju umjetnosti 1993. godine. Magistarske studije završila 1995. godine u Pragu na Centralno-europskom univerzitetu u klasi profesora Jana Džefrija ( Ian Jeffrey) – odsjek za povjest umjetnosti, filozofije i arhitekture. Doktorsku disertaciju odbranila je u Beogradu, 2011.

Maja Đurić Predaje fotografiju, povjest fotografije i istoriju umjetnosti na nekoliko fakulteta u Crnoj Gori.

 Ovo je njena 13. samostalna izložba.