Milanović i Đukanović: Prevlaka nije smetnja istraživanju Jadrana

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 02. lipnja 2014. - 13:24
Autor: 

Premijeri Hrvatske i Crne Gore Zoran Milanović i Milo Đukanović u ponedjeljak su se usuglasili da će učiniti sve da u južnom Jadranu što prije počnu istraživanja vezana uz naftu i plin, ne prejudicirajući pritom buduću granicu na moru.

"Učinit ćemo sve da istraživanja ugljikovodika krenu što prije", rekao je Zoran Milanović nakon sastanka s crnogorskim kolegom u Banskim dvorima i dodao da se pitanje Prevlake neće riješiti "ni sutra niti sljedeće godine", ali da ne vidi kako bi to stajalo na putu tome da dvije zemlje imaju materijalne koristi od nafte i plina u u podmorju Jadrana.

Milanović pretpostavlja da će se pitanje Prevlake riješavati arbitražom, ali je i naglasio da ono nije "toliko da bi stajalo na putu ulaska Crne Gore u EU".

Crnogorski premijer Milo Đukanović je također potvrdio da bi bilo "neodgovorno" od dviju vlada da zbog pitanja razgraničenja blokiraju gospodarski razvoj Hrvatske i Crne Gore. "U razgovoru smo potvrdili stav od prije nekoliko godina da to ne smatramo otvorenim pitanjem koje opterećuje naše odnose", rekao je Đukanović.

Đukanović kaže da je i dalje postoji mogućnost bilateralnog rješavanja spora, dodavši da se uvijek može predati na arbitražu. "Pristupamo mu s vjerom da možemo bilateralno riješiti to pitanje, ali ako ne možemo doći do rješenja predat ćemo ga arbitraži.... bilo bi krajnje neodgovorno blokirati razvoj zbog pitanja koje tek treba dobiti svoju pravno političku odluku", rekao je Đukanović.

Premijeri su na konferenciji ocijenila da su odnosi dviju zemalja "primjereni" i da gotovo nema područja u kojem ne surađuju. Milanović je ponovo iskazao punu potporu Crnoj Gori na njezinom putu u euroatlantske integracije.

"Crna Gora bi trebala biti primljena u NATO", rekao je Milanović. Priznao je, međutim, da su neke zemlje "malodušne" prema članstvu Podgorice. "Crna Gora, ali i BiH imaju problem što su malo ispod radara", slikovito se izrazio hrvatski premijer.

Đukanović je izrazio uvjerenje da njegova zemlja "kvalitetno radi na ispunjavanja uvjeta za članstvo".

Dvojica premijera daljnju suradnju vide i na prometnom povezivanju, tj. dovršetku Jadransko-jonske autoceste, i suradnji u zračnom prometu.

Premijer Đukanović se tijekom službenog posjeta Hrvatskoj također sastaje s predsjednikom države Ivom Josipovićem i predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom. Nakon susreta s predstavnicima Zajednice Crnogoraca u Hrvatskoj, Đukanović će otputovati u službeni posjet Sarajevu.