Morsko dobro sanira lokacije na primorju i podiže plave zastavice

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 02. lipnja 2014. - 11:11
Autor: 

Glasnogovornica JP Morsko dobro Jelena Jelušić za naš radio kazala je da u cilju što bolje pripreme za ljetnju sezonu i prepoznajući potrebu za određenim investicijama, JP Morsko dobro iniciralo je određene investicije.

Što se tiče općine Tivat, u Donjoj Lastvi će se raditi sanacija mandraća. U općini Kotor, u Dobroti, bit će postavljanje klupa na platou naspram franjevačkog samostana i postavljanje zaštitne ograde između Dobrote i Instituta za biologiju mora. U Ljutoj- sanacija rupa u asfaltu , u Perastu osvjetljenje glavnog pristana, u Risnu- postavljanje zaštitne metalne ograde stajalištu Sopot, u Prčanju sanacija obalnog zida na Tre sorele.

U Budvi, tu će aktivnosti uglavnom biti usmjerene na popravljanje dijelova u neposrednom zaleđu plaže, prilazni zidovi i slično. U općini Bar, u Sutomoru će biti sanacija oštećenja na obalnom zidu između objekata Malibu i Barcelone. U općini Ulcinj popravka metalne ograde u Borovoj šumi, popravka drvenih ograda na Velikoj plaži. U opštini Herceg Novi, u Meljinama bit će sanacija potpornog zida šetališta kod restorana “Levant” na Savini, i u Bijeloj uklanjanje ostataka izlivenog betona zapadno od bivšeg hotela “Parka”.

"Morsko dobro je radilo na popisu svih mandraća kako bismo mogli napraviti neki program sanacije. Ovaj plan za Donju Lastvu što sada imamo, to je plan sitnih sanacija za period neposredno pred sezonu, maj-jun otprilike. Zakasnit ćemo malo, zato što smo  pravili taj popis. Donja Lastva je jedan od prostora koji je devastiran.

Drugi problem sa kojim se susrećemo je divlja gradnja. Što se tiče Tivta, često dobijamo prijave od medija i građana, služba kontrole je svakog dana tamo, trudimo se da po svakoj prijavi reagujemo i proslijedimo te prijave Upravi za inspekcijske poslove. One se mogu naći na zvaničnom sajtu preduzeća Morsko dobro, tako da po samom broju tih prijava kojih već za 2014. ima preko stotinu, ne samo uza opštinu Tivat, nego i za sve primorske opštine. Vidite koliko je taj problem divlje gradnje učestao" - kazala je Jelušić.

U susret smo svjetskom danu zaštite životne sredine. Na koji način će ga JP Morsko dobro obilježiti?

Već tradicionalno, javno preduzeće organizaje proslavu podizanja plave zastavice. Prošle godine, to međunarodno priznanje, koja dobijaju kupališta koja ispune 32 vrlo stroga kriterijuma koja se tiču sanitarnih uslova, bezbjednosnih uslova, uređenosti plaže i tako dalje. Ta kupališta se mogu prijaviti da dobiju plavu zastavicu. Prošle godine je 17 kupališta dobilo plavu zastavicu, a 6 kupališta je ušlo u pilot program plave zastavice među kojima je i Porto Montenegro kandidovan za dodjelu plave zastavice za marine. Što se tiče kupališta u Tivtu koja su nosioci plave zastavice, to su kupališta Kalardovo, kupalište Plavi horizonti, kupalište Almara beach. Ove godine, 5. Juna ćemo takođe organizovati proslavu podizanja plave zastavice kada će predstavnici NVO „Eko“ zadužene za izbor kupališta, proglasiti kupališta koja su ove godine zavrijedila da se na njima viori plava zastavica - kazala je glasnogovornica JP Morsko dobro Jelena Jelušić za Radio Dux.