Napadi 11.rujna

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 11. rujna 2014. - 10:46
Autor: 

Trinaest godina prošlo je od najvećeg terorističkog napada na SAD. Snimke putničkih zrakoplova koji se zalijeću u tornjeve Svjetskog trgovačkog centra prikovale su tada milijune uz televizijske ekrane.
Gotovo 3.000 ljudi poginulo je na današnji dan 2001. godine. World Trade Centera.
Eksplozije, dim, vatra, panika i strah bili su glavni motivi tog 102 minute dugog terorističkog napada kakav se do tada u zapadnom svijetu nije pamtio. Osim popularnih 'Blizanaca' ciljevi terorista bili su Pentagon te još jedan cilj u Washingtonu, pretpostavlja se Kongres ili Bijela kuća.
Prema službenom izvještaju Povjerenstva 911, 19 osoba u službi Al-Qaide, mreže militantnih islamističkih organizacija, otelo je četiri američka zrakoplova. Dva su udarila u Svjetski trgovački centar (WTC) na Manhattanu u New Yorku, po jedan u svaki neboder u 17 minuta razlike, ubrzo nakon čega su se oba nebodera srušila. Treći je zrakoplov udario u Pentagon, glavno sjedište Ministarstva odbrane SAD-a u općini Arlington, državi Virginiji. Četvrti se zrakoplov srušio u ruralnom dijelu općine Somerset u Pennsylvaniji 130 km istočno od Pittsburga nakon što su putnici pružili otpor otimačima.
Izvještaj Povjerenstva 911 je pokazao da su napadači pretvorili otete zrakoplove u najveće samoubilačke bombe u povijesti te su izvršili najubitačnije napade ikad počinjene protiv Sjedinjenih Američkih Država. Napadi 11. rujna su relativno najznačajniji događaj koji se do sada dogodio u 21. stoljeću u smislu općih ekonomskih, socijalnih, kulturnih i vojnih posljedica koje su uslijedile u toj državi i mnogim drugim dijelovima svijeta.