Naš Magellan

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 03. studenog 2014. - 14:05
Autor: 

Na današnji dan, 1806. godine, na Prčanju rodio se hrvatski pomorac Ivo Visin. Njegova obitelj podrijetlom je iz Istre. Pomorstvom se počeo baviti već u 12. godini na jedrenjacima, a kapetanski ispit položio je u Trstu. Ovaj Bokelj, šesti je moreplovac iza Magellana koji je otplovio svijet. Njegovo putovanje, brodom Splendido, započelo je 11. veljače 1852. godine. Pored kapetana Visina i poručnika Fridriha Bellavita, posadu je činilo još devet moreplovaca. Oni su pod habsburškom zastavom iz Antwerpena krenuli na put, ploveći rutom Antwerpen - Rt Horn - Valparaiso - San Francisco - Honolulu - Singapur - Bangkok - Hongkong - Rt dobre nade - Plymouth - Trst. U luci Trst posada je stigla 30. kolovoza 1859. godine.
Za sve zasluge car Franjo Josip I. odlikovao je kapetana Iva Visina viteškim križem reda Franja Josipa i udijelio mu bijelu počasnu zastavu, Merito navali. Vrijedno je napomenuti da je u povijesti samo naš Ivo Visin dobio ovo visoko priznanje, Merito navali. Prema propisima austrougarske mornarice, svaki brod bi imao obvezu pozdraviti jedrenjak na kojem je izvješena ova zastava. Inače, Austrougarska je izdavala počasne zastave za zasluge u pomorskoj djelatnosti i to crvenu počasnu zastavu, ili Fortitudini navali, za ratne zasluge i bijelu počasnu zastavu, ili Merito navali, koja se dodjeljivala u mirnodopskim uvjetima.
Merito navali danas se čuva u Kotorskoj biskupiji, kao svjedok velikog podviga Iva Visina, na ponos svih nas.
Dirljiv momenat se zbio kad se kapetan Visin, nakon sedmogodišnjeg putovanja vratio u svoj rodni Prčanj. Naime, on je prvo otišao u staru župnu crkvu, kako bi zahvalio Blaženoj Djevici Mariji za zagovor koji ga je pratio tijekom opasnog i dugog puta, a tek onda je otišao u obiteljsku kuću gdje su ga željno čekali njegovi bližnji. Tako je pokazao da je za životna putovanja najvažnija Božja skrb, a tek onda osobne sposobnosti i vještine.
Ivo Visin umro je 1868. godine, sahranjen je na groblju ispred stare župne crkve.