Nepovratno uništeno 20 ribarskih posti u Bokokotorskom zalivu

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 08. prosinca 2014. - 10:22
Autor: 

U zajedničkom obilasku ribarskih posti u Bokokotorskom zalivu, prošlog petka predstavnici Ministrastva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Univerziteta CG – Instituta za biologiju mora i Javnog preduzeća Morsko dobro su konstatovali da je oko 20 ribarskih posti nepovratno uništeno.

Ovo je alarmantan podatak kako za državu tako i za lokalno stanovništvo koje se tradicionalno bavi ribarstvom, jer su ribarske poste mjesta gde se povlačila riba unazad 700 godina, kazao je za Skala radio dr Mirko Đurović, direktor kotorskog Instituta za biologiju mora.

U periodu od 2011. do 2014. godine poste su uništene izgradnjom nelegalnih ponti, čak je evidentirana i gradnja kuća uz samu ribasku postu.

Đurović u ime naučnog tima apeluje na nadležne, prije svega inspekcijske službe koje se bave zaštitom prostora, da pojačanim aktivnostima rade na zaštiti ribarskih posti i obale uopšte.

Prekomjerna urbanizacija i gradnja, dovodi do devastacije obalnog područja i uništenja mjesta za izvlačenje ribe iz mora, a samim tim i gašenja tradicije ribarstva koja broji vjekove u Boki.

Audio: 
Mirko Đurović