Očistimo našu obalu - ,,Let's Do It Montenegro"

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 06. svibnja 2014. - 12:47
Autor: 

Let's Do It Montenegro

Asocijacija za demokratski prosperitet-Zid organizira veliku akciju čišćenja crnogorske obale pod nazivom ,,Let's Do It Montenegro", koja će se održati 10. svibnja u svih šest primorskih općina.

Akcija je pokrenuta u sklopu svjetskog pokreta ,,Let's Do It",  koji za cilj ima podizanje svijesti građana o ekološkim problemima zajednice u kojoj žive.

Predstavnici Asocijacije za demokratski prosperitet-Zid odredili su lokacije u Ulcinju, Baru, Budvi, Kotoru, Tivtu i Herceg Novom koje će se 10. svibnja  čistiti.

Kako je priopćeno iz ove organizacije, u dogovoru s organizacijama i građanima s primorja odabrane su one lokacije na kojima se nalaze veće količine otpada, a koje su smještene u priobalnom pojasu. Na sam dan akcije volonteri će se okupiti na sabirnim točkama, nakon čega će biti raspoređeni na lokacijama koje će čistiti. Sabirne točke će biti i mjesta na kojima će volonteri moći da preuzmu opremu za čišćenja, kao i da dobiju sve potrebne informacije o akciji. Građani koji se do tada nisu uključili u veliku akciju  čišćenja jadranske obale, imat će priliku da se 10.svibnja prijave na sabirnim točkama. 

U Tivtu sabirne tačke su: na Trgu Magnolija, Otoku Cvijeća, na mostu i u parku Ivovića  U Donjoj Lastvi, gdje će biti i lokacija za čišćenje kao i Gornja Lastva, Seljanovo, Župa, Brdišta i uvala Polja, Otok Cvijeća i Luštica Kotor. 

U Kotoru sabirne točke će biti: ispred zgrade Jugoceanije, Šoping centra Kamelije i kod crkve svetog Stasije, a lokacije su prostor između zgrade Jugooceanija i Fjorda- prostor oko Rivijere, URC, okolina Bolnice Kotor, Donji put od Plagenata do sv. Stasija, Ljuta, Obala od bolnice Kotor do Rive na Muo, Troice

U Herceg Novom sabirne točke će biti : Titova vila u  Igalu, dvorište OŠ ”Milan Vuković”, pored OŠ „Ilija Kišić“ u Zelenici i ispred ispred benzinske pumpe "S and M." Lokacije su korito rijeke Sutorine i Blatne plaže u Igalu, Ilnica (Žvinje), šetalište Pet Danica, korito potoka na Toploj i okolina, Savinska Dubrava, Zelenika i korito rijeke Opačice, priobalni dio između Kumbora i Bijele i korito potoka i okolina u Bijeloj. 

U Budvi sabirne točke će biti : prostor ispred zgrade Crvenog Križa i u Petrovcu JU Crvena komuna, dok će akcija čišćenja biti sprovedena na zaleđu plaže Jaz i Rt Platamini, otvorenom bazenu u gradskoj luci - Čišćenje morskog dna i okoline, oblast oko Srednjoškolskog centra u Budvi, vidikovcu Brajići, potoku Bečići, kod skretanja za hotel „Queen of Montenegro“, pristanište Petrovac– čišćenje morskog dna i okoline, Paštrovska gora i Stanišići. 

U Ulcinju lokacije čišćenja su: Valdanos, Stari grad – Mala plaža – bivši hotel Galeb do Albatrosa – Liman, Velika plaža– zona iza plaža Miami i Safari, Velika plaža – zaleđe Nori i Mosquito, Zaleđe plaža prema Copacabana beach i Velika plaža – Ušće, dok će sabirne točke biti na Maloj plaži, raskrsnici kod zgrade općine i kod kružnog toka u centru grada- 

U Baru sabirne točke će biti: u Sutomoru na autobuskoj postaji, šetalištu ispred zgrade ,,Luke Bar”, stari Bar- parking i na  Utjehi, dok su lokacije za čišćenje: Sutomore, Golo Brdo i okolne plaže, Rt Kričevac i Spičansko polje, Šušanj, Zukotrlica i zaleđe plaže, Gradsko područje od rijeke Željeznice do svetionika, Stari Bar i korito rijeke Rikavac, Utjeha, skretanje ka plaži, Dobre vode, nakon prvog tunela i Čanj, zaleđe plaže.

,,Let’s Do It Montenegro“- je dio regionalne inicijative ,,Let’s Do It Mediteterranean“ u okviru kojeg će se čistiti priobalje 21 države mediteranskog basena. Inicijativa je pokrenuta s namjerom da se pospješi suradnja civilnog, javnog i privatnog sektora na rješavanju problema nagomilanog smeća na obalama Sredozemnog mora.