Od večeras ključevi Kotora u dječijim rukama

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 02. srpnja 2014. - 10:59
Autor: 

Večeras će tradiconalnom predajom ključeva grada djeci, početi 22. Kotorski festival pozorišta za djecu. Na svečanom otvaranju od 21 sat na Trgu Sv.Tripuna nastupiće italijanski regionalni plesni teatar OPLAS iz Umbertide u saradnji sa teatrom La Terra Nuova iz Peruđe sa spektakularnim baletom na štulama “Karmen”.

Oplemenjena čudesnim melodijama Žorža Bizea, plesom, koreografijama i akrobacijama na štulama, vatrometom, lutkama i video-snimcima, ova kazališna operska priča, za razliku od one koju je napisao Prosper Merime, smještena je u šareni svijet cirkusanata. Cirkus Karmen stiže u grad, sa klovnovima, akrobatama, krotiteljima životinja i, naravno, glavnom zvijezdom, Karmen! Ovo je priča o neobičnoj, jedinstvenoj i razigranoj Karmen. Priča koja, u novoj neuhvatljivoj magiji teatra, postaje drugačija, odvažna, neodoljiva i moćna; svojevrsna oda slobodi i simbol života, baš kao i Karmen.

Režiju i koreografiju potpisuje Luca Bruni, a za scenu, kostime i video-koncept je bio zadužen Mario Ferrari.

U predstavi igraju: Luca Bruni, Mario Ferrari, Annachiara Franquillo, Somphong Chanphun, Veronica Nieddu, Gloria Piermarini, Jessica Regni, Francesco Sangermano

Glavna poruka predstave je:

“Nikad ne radi ono zbog čega ćeš jednog dana zažaliti, ali radi sve zbog čega jednog dana nećeš zažaliti jer nisi uradio!”

22. Kotorski festival pozorišta za djecu trajati će od 2 - 10.srpnja pod motom „Peta strana svijeta".

„Imamo čast što ćemo na festivalu imati 1320 učesnika 74 programa među kojima 12 profesionalnih pozorišnih predstava sa četiri kontinenta, prvi put u istoriji festivala, i mislim da je to značajno za manifestaciju i uopšte za kulturu u Crnoj Gori. Dolaze nam predstave iz Čilea, Izraela i ukupno 17 zemalja, a pripremamo i 60 pratećih programa plus šest novih radionica" – rekao je na  konferenciji za novinare direktor Kotorskog festivala Petar Pejaković i istakao da očekuje posjetu poput prošlogodišnje kada je, kako je kazao, sa 30 hiljada posjetilaca oboren rekord festivala.

„Ove godine nismo mogli da računamo na sredstva iz europskih fondova, ali ipak ukupni budžet nije mali i iznosi 170.000 EUR. Općina je izdvojila nešto više nego ranijih godina – 100 tisuća, Ministarstvo kulture 40 tisuća, a mi planiramo da donacijama i sponzorskim sredstvima obezbijedimo 30 tisuća" – rekao je direktor festivala Pejaković.