Održan hommage Miloradu- Minji Vučetiću

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 25. kolovoza 2014. - 10:57
Autor: 

U organizaciji Mjesne zajednice Risan i Festival klapa Perast, sinoć je na lokalitetu Rimskih mozaika u Risnu održan hommage kompozitoru, Miloradu Minji- Vučetiću.

Posjetitelje su zabavljale klape "Incanto", "Bisernice Boke", "Stari kapetan", "Jadran" i "Lungo mare", kao i "Risanski tamburaši".

U Risnu je živjela obitelj Neđeljka Vučetića, poznatog risanskog stolara i člana zbora risanskog pjevačkog društva. Milorad- Minja Vučetić rođen je 1931. godine u Risnu, u radničkoj obitelji. Bio je oženjen Milenom rođ. Martinović, sa kojom je imao dvije ćerke: Karmen i Čenj. Umjetničku karijeru počeo je kao glumac u kotorskom kazalištu, koje napušta da bi se posvetio glazbi. U Kotoru je završio srednju glazbenu školu, a kao glavni predment odabrao je violončelo. Bio je svestrani glazbenik. svirao je mnoge instrumente, te je kasnije komponirao i aranžirao kompozicije za razne sastave orkestra.

1959. prijavljujući se na konkurs dolazi u Vrbas. Tu osniva i postaje direktor glazbene škole "Stevan Mokranjac" i započinje glazbeni život u Vrbasu. Formira orkestre, zborove, kvartete i slično.

1962. zbog stambenog problema, seli se u Loznicu gdje radi kao nastavnik u glazbenoj školi, a ujedno vodi zbor i orkestar KUD "Vuk Karadžić". Napisao je i himnu Vuku Karadžiću, koja se izvodila na Vukovim proslavama.

Sudjeluje na skoro svim festivalima tadašnje Jugoslavije. Osvaja mnoge nagrade publike i žirija. Veliki uspjeh postiže osvajanjem zlatne plakete- nagrade publike za glazbu i tekst pjesme "Ja i moja Ane" na 3. Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu. Dobio je Oktobarsku nagradu grada Vrbasa za glazbeno stvaralaštvo 1975. godine.

Boravio je i u Boki kotorskoj, gdje od 1980. vodi klapu "Stari kapetan" iz Baošića i ženske klape "Izvori" iz Morinja i "Risanke" iz Risna. U Risnu je vodio i tamburaški orkestar čiji su članovi i dan danas aktivni. Surađuje i s ženskom klapom "Bisernice Boke" iz Kotora.

Životno djelo mu je vojvođanska romansa "Osam tamburaša", za koju je tekst napisao akademski slikar Ratko Šoć. U interpretaciji Zvonka Bogdana pjesma je stekla veliku popularnost, koja traje do danas.