Održana "Noć muzeja" u Tivtu

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 16. svibnja 2014. - 11:59
Autor: 

U okviru manifestacije „Noć muzeja" , u prostorijama ljetnjikovca Buća u Tivtu, sinoć 15. svibnja, održale su se tri izložbe.
Večer je započela glazbenim izvedbama učenika i profesora Muzičke škole Tivat.
Medijator večeri bio je Neven Staničić.
Prvu foto izložbu pod nazivom "Sakralna baština Tivta", diplomirane konzervatorice-restauratorice Dušice Gardašević, otvorila je i predstavila Milena Radojević, direktorica Centra za kulturu Tivat. Izložba je postavljena u galerijskom prostoru, a posjetitelji su imali priliku vidjeti 38 sakralnih objekata na dva galerijska nivoa.
Predstavljajući izložbu, direktorica Radojević je kazala : „ Želimo skrenuti pažnju javnosti, a posebno nadležnim državnim institucijama na istorijat svakog crkvenog objekta, na njegovu devastaciju, gradnju, dogradnju i opremanje, mimo stručnih i zakonom propisanih uslova; na umjetničku, arhitektonsku vrijednost, da bi se tako pokrenula i njihova zaštita, sanacija i prezentacija šire javnosti".
"Uprkos nedovoljnoj brizi o kulturnoj baštini, čak sedam objekata iz tivatske Opštine ima status zaštićenog kulturnog dobra" rekla je Radojević. Ona dodaje da se Tivat može podičiti brojnim i katoličkim i pravoslavnim crkvama, te da se u njima čuvaju vrijedne relikvije poput oltarskih slika ,zlatnih križeva, kipova svetaca, misna odjela, a sve to mora biti sačuvano i valorizovano.
Drugu izložbu "Škrinje čuvari tradicije" otvorila je povjesničarka umjetnosti Draginja Radonjić u Kuli ljetnjikovca Buća na četiri nivoa. Izložene su 25 škrinja, tkanina, nošnji, raznih pomorskih rekvizita. Izložbi su nazočili brojni posjetitelji u želji da osjete duh povijesti i tradicije.
Otvarajući izložbu, Radović je kazala : "Škrinja je tokom vjekova bila vjeran pratilac evropskog, pa time i našeg čovjeka. Svojom višestrukom primjenom dugo je predstavljala najvažniji dio pokućstva. Njena prisutnost u širokom vremenskom periodu od 13. do 19. vijeka, sa svim svojim specifičnostima oblika i detalja, omogućavala joj je da zauzme značajno mjesto u kućnom prostoru, ne samo kao potreba, već i kao umjetnička vrijednost". Radović naglašava da je svoj vrhunac u estetskom smislu, europska škrinja dostigla u 16. i 17. stoljeću. Dok u drugim zemljama škrinja gubi svoju funkciju i značaj, na našim prostorima "škrinja će još uvijek dominirati u kućama i ispisivati životne priče i učestvovati u brojnim obredima i običajima", kazala je ona.
Radmila Adžić, koja je bila koautor ove dvije izložbe, zahvalila se CZK-u Tivat, svećenicima, javnim ustanovama i svima onima koji su sudjelovali u realizaciji ove izložbe.
Treća izložba bila je postavljena u kapelici sv. Mihovila. Radi se o ikonama "Predmeti i sjećanja istorije", autora Saše Brnovića, diplomiranog konzervatora-restautatora.
Medijator večeri, Neven Staničić, obratio se publici ispričavši kratku priču vezanu za glazbeno društvo koje se priključilo narodnooslobodilačkoj borbi i 1944. ukralo glazbene instrumente iz tivatske Općine, te svirajući prošlo kroz sve gradove Crne Gore. U galerijskom prostoru, posjetitelji su imali prilike vidjeti i bas iz 20- ih godina prošlog stoljeća, koji predstavlja jedan od gorespomenutih instrumenata- sudionika rata.
Kao gost večeri, publici se predstavio Anton Fažo. Na zadovoljstvo prisutnih, Fažo je ispričao jednu svoju anegdotu vezanu za Drugi svjetski rat. Naime, radi se trokolici koja je služila mještanima za snabdijevanje kruha, a Fažu je poslužila za transport glazbenih instrumenata od tivatske Općine do glazbenika. Usprkos opasnosti od Nijemaca, Fažo se odlučio na hrabri potez, jer, kako kaže "bilo je u Tivtu svega tri bicikle, a meni je kao mladiću voženje trokolice predstavljalo zadovoljstvo". "Želja da vozim trokolicu prevladala je taj strah od toga što se sve može desiti", pojasnio je on.
Na samom kraju, u dvorištu crkve sv. Mihovila, organiziran je prigodni koktel.