Održana promocija fotomonografije „Hrvatski vjerski objekti u Boki Kotorskoj“

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 28. studenog 2014. - 13:14
Autor: 

Sinoć je u župnoj crkvi sv. Ane u Đurićima održana promocija fotomonografije autora Frana Ercegovića pod nazivom „Hrvatski vjerski objekti u Boki Kotorskoj“.

Na početku večeri nazočne je, ispred nevladine udruge „Zaliv hrvatskih  svetaca“ iz Jošice, pozdravio Jakša Andrić. Andrić je najavio gospodina Miroslava Marušića "novinara i dugogodišnjeg direktora Radio Dux-a, zapaženog po brojnim originalnim tekstovima i radio emisijama, po intervjuima s pojedincima koji se svrstavaju u sam vrh svjetske nauke, politike, a posebno se ističe po autorstvu na već poznatom portalu Boka News“.

„Fotomonografija Hrvatski vjerski objekti u Boki Kotorskoj, nedostajala je u kulturno povijesnom nasljeđu Hrvata, kao svjetionik koji upućuje, upozorava, osvjetljava jedan identitet kroz stoljeća, a mi svi smo danas bogatiji za jedan novi vizualni doživljaj, dijalog kroz vrijeme i sadašnjost o nama samima“, rekao je Marušić.

Don Robert Tonsati je naglasio da ove fotografije nemaju nikakvu vezu s komercijalizacijom; one ne žele ništa prodati, želja je bila na jednom mjestu slikovno objediniti objekte Katoličke crkve na području Boke kotorske, te istakao kako je autor iskoristio fotografiju kao medij kojim je na neposredniji način govorio o sakralnom graditeljstvu naših predaka.

Fotograf  Milan Dobrilović je izjavio da mu je čast što je sudjelovao u realiziranju ovog projekta, što je bilo teško, jer je trebalo obići brojne crkve u Boki: „Umjetnik je i samo me umjetnost interesuje u životu“.

„Tačno je da fotografije prikazane u fotomonografiji  predstavljaju zabilježen trenutak koji na drugi način govori više od mnogo riječi. Prikazane fotografije nas potiču da se sjetimo riječi dr. Milenka Pasinovića kada govori o Hrvatima u Boki“, rekao je autor fotomonografije, Frano Ercegović.

Knjiga je izdata od strane NVU "Zaliv hrvatskih svetaca" iz Jošice, a projekt je realiziran sredstvima Fonda za  zaštitu  i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

Među nazočnima su bili i konzul Republike Hrvatske u Crnoj Gori- Hrvoje Vuković; predsjednik HNV-a Crne Gore- Zvonimir Deković; predsjednik HKZ Dux Croatorum- Adrijan Vuksanović; konzul Republike Mađarske- Čabe Mađara, Safet Kurtagić- direktor Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore, kao i brojni svećenici Kotorske biskupije.

Nakon promocije upriličen je prigodan domjenak.