Održana promocija knjige „Antički i ranokršćanski mozaici s natpisom u Hrvatskoj“

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 29. listopada 2014. - 10:15

Sinoć je u crkvi svetog Pavla u Kotoru održana promocija knjige dr. sc. Marije Buzov  pod nazivom „Antički i ranokršćanski mozaici s natpisom u Hrvatskoj“.  U knjizi se raspravlja općenito o antičkim i ranokršćanskim mozaicima vezanim uz kasnu antičku arhitekturu, nalazima antičkih i ranokršćanskih mozaika, kao i natpisima na mozaicima.

O knjizi su govorile povjesničarka umjetnosti Marija Mihaliček i arheologinja Milena Vrzić.

Na početku večeri, nazočne je pozdravila povjesničarka umjetnosti Marija Mihaliček, te naglasila da je živjeti u prostoru koji je svjetska kulturna baština obavezujuća za sve nas koji imamo privilegiju biti okruženi najplemenitijim tragovima ljudskog duha, umjetnošću koja svjedoči kreativnosti i slavi ljepotu. Mihaliček je također naglasila da je tema mozaika u centru interesiranja dr. sc. Marije Buzov, te je i magistrirala na temu „Antički i ranokršćanski mozaici s natpisom na Istočnom Jadranu“.

„Knjiga mnogo šire zahvata temu ove stare slikarske tehnike: prati rasprostranjenost mozaičkog slikarstva u vremenu i prostoru, dvojnu primjenu ukrašavanja podnih i zidnih površina, bavi se ikonografijom, spektrom materijala i tehnikom izrade. U tom smislu je dragocjena i za poznavanje mozaičke baštine Crne Gore i čitavog prostora Zapadnog Balkana“, kazala je Mihaliček.

O knjizi Marije Buzov arheologinja Milena Vrzić je rekla: „Autorica posebnu pažnju posvećuje mozaicima. Arheološka istraživanja koja se odvijaju već stotinjak godina otkrila su višeslojni arheološki lokalitet s kontinuiranim korišćenjem sakralnog prostora“.

Posjetiteljima se obratio i ravnatelj OJU Muzeji, gospodin Andro Radulović koji je izrazio veliko zadovoljstvo što se promocija održava upravo u dvorani crkve svetog Pavla.

Pjesnikinja Dubravka Jovanović je svojom poezijom, kao i uvijek nazočnima pružila jedan jedinstveni osjećaj.

Dr. sc. Marija Buzov je istakla da je umjesto uvoda u  knjizi na početku napisala tekst o mozaiku, gdje se govori o mozaiku općenito, kao i o mozaicima u Crnoj Gori i u regiji.

U svom izlaganju „O umjetnosti mozaika“ Buzov je rekla da pravi mozaik počinje u  četrvrtom stoljeću prije Krista i da su  mozaici višebojni. U svom izlaganju autorica je nazočne upoznala s ovom umjetnošću i objasnila zbog čega je upravo ova vrsta umjetnosti zaokupila njenu pažnju.

U glazbenom dijelu programa profesorica flaute Angela Mijušković je svojim nastupom uveličavala večer.