Otvorena izložba ikona Mirjane Nikolić

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 28. srpnja 2014. - 10:41
Autor: 

Otvorena izložba ikona Mirjane Nikolić

Sinoć je u Domu kulture "Josip Marković" u Donjoj Lastvi, u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, otvorena međunarodna ekumenska izložba, ciklus radova u kolažu pod nazivom "Teodorine ikone", umjetnice Mirjane Nikolić iz Novog Sada. Izložba je posvećena vrednovanju i otvaranju novih mostova između Istoka i Zapada.

Izložbu je otvorio don Ivo Ćorić, koji je tom prigodom kazao: "Raduje me činjenica da ima, a čini mi se sve više, onih koji vjeruju u mogućnost kako u zajedništvo kršćanskih crkava, tako i u međureligijski dijalog. Želja za jedinstvom je stara toliko koliko i želja za podjelom. Danas je ta želja za jedinstvom nešto više izražena.
Među samim počecima crkve počinju se razdvajati i dijeliti, i te podjele traju do dana današnjeg. Traže se zato mogući teološki razlozi. Mislim da nigdje nisu našli u teologiji razloge za podjelu; sve podjele su došle iz ideoloških razlika, a ne iz teoloških razloga".

"Ova tehnika je posebna, jer prvi puta je netko u povijesti kršćanske ikonografije i samim time likovnoga stvaralaštva u svom stvaralačkom opusu i umjetničkom izričaju, načinio ikone u kolažu. Ovo nije nigdje izloženo, niti u British Museum, niti u Louvre, nema nigdje na svijetu, i kao takvo je doista nešto autentično, vjerodostojno i nešto naposlje originalno.

Mirjana Nikolić je sa svojim opusom ovdje predstavila 52 rada, gdje su prisutni, posebice mi je čast naglasiti, svi važniji sveci iz Boke, kao što su Blaženi Gracija iz Mua, Sveti Tripun, Sveti Leopold Mandić i naša buduća svetica, Sveta Ozana kotorska. Ovu izložbu posvećujemo jedinstvu svih kršćana u svijetu. Svrha izložbe je pomirenje", kazao je, predstavljajući ikone, član Društva hrvatskih književnika, Dražen Zetić.

Zetić je u ime umjetnice Mirjane Nikolić darovao portret don Đura Perušine predsjedniku Hrvatskog nacionalnog vijeća, Zvonimiru Dekoviću, koji je portret poklonio unuci don Đurovog brata, s željom da "portret stoji u onaj prostor gdje je don Đuro ubijen".

Posjetitelje je zabavljala klapa "Veterani vazda mladi".

Otvaranju izložbe nazočili su konzul Republike Hrvatske u Kotoru, Hrvoje Vuković; ministrica u Vladi Crne Gore, Marija Vučinović, generalna sekretarica u kancelariji Ombudsmana, Zdenka Perović i svećenici Kotorske biskupije.