Otvoreni prozori Voja Stanića u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 16. srpnja 2014. - 10:17
Autor: 

„Otvoreni prozori Voja Stanića" naziv je izložbe koja je sinoć otvorena u Pomorskom muzeju Crne Gore. Izložbu je otvorio glumac Lazar Ristovski.

"Razlog zašto sam ja ovdje večeras je jedrilica. Naime, za one koji ne znaju ja imam jedrilicu i plovim godinama. Vojo Stanić takođe ima jedrilicu. Jednom smo se sreli davno on i ja na moru, on je plovio, ja sam plovio s mojom jedrilicom, nismo se poznavali lično, samo smo prolazeći jedan pored drugoga, jedan drugome, kao jedriličari, podigli ruku u znak pozdrava i nastavili da gledamo svak u svoje jedro, vrlo pažljivo, da uhvatimo što bolji vjetar. Mislim da se i slikarstvo Voja Stanića mora gledati tako koncentrisano i vrlo pažljivo.
Otvoreni prozori na slikama Voja Stanića" jesu otvoreni prema napolju i mi vidimo ono što slikar vidi kroz taj svoj prozor, bar bi tako rekli na prvi pogled. Ono što bih ja rekao da su ti prozori otvoreni, ali ne prema napolje, već prema unutra, rema duši slikara Voja Stanića. I ono što mi vidimo na slikama, to nije ono što vidi slikar, to bi bilo prejednostavno. Mislim da u tim slikama vidimo dušu Voja Stanića. Svaka velika umjetnost mora u sebi da sadrži i duhovitost i humor čega ima mnogo u Stanićevom slikarstvu, pa ću ja izložbu otvoriti pjesmom Plavi žaket Duška Radovića" – kazao je Lazar Ristovski.

Direktorica Pomorskog muzeja Mileva Pejaković Vujošević pozdravljajući brojne goste i zvanice kazala je:

"Vrata barokne palate Grgurina večeras smo otvorili za otvorene prozore Voja Stanića, kako smo nazvali izložbu koja obuhvata 23 slike čuvenog umjetnika iz našeg susjedstva.

Veliko je zadovoljstvo i čast za naš Muzej i za grad Kotor što publika može da vidi djela ovog velikog crnogorskog slikara, koji je imao do sada više od 170 samostalnih i preko 150 kolektivnih izložbi u zemlji i širom svijeta.

Živjeći na obalama Mediterana u ateljeu sa pogledom na more, nastajala su djela u kojima se sasvim prožima život i umjetnost, imaginacija i stvarnost. Što je Vojo Stanić vidio kroz otvoren prozor svog ateljea? Na to pitanje umjetnik je nedavno odgovorio. Citiram: "U Herceg Novom svaki prozor ima lijep pogled. Tu sam u pristaništu, vidim i centar, brodove, ribare. Znate, kažu samo sam posmatrač svih tih situacija koje slikam, ali u istom tom životu i učestvujem. Družim se sa svijetom u kojem slikam i koji je isti kao i ja - običan, a što znači biti običan? To znači biti svoj."

U glazbenom dijelu programa nastupila je sopranistica Milica Zdravković uz klavirsku pratnju Dejana Krivokapića.

Izložba je realizirana u suradnji sa podgoričkom galerijom "Gayo".

Izložba „Otvoreni prozori Voja Stanića" biće otvorena do 5. kolovoza.