Otvoreno pismo Hrvatske građanske inicijative

Time to read
3 minutes
Read so far

Nedjelja, 18. svibnja 2014. - 12:23
Autor: 

Otvoreno pismo Hrvatske građanske inicijative

  1. Univerzitet Mediteran-Podgorica
  2. Centar za očuvanje kulture manjina
  3. Skupština Općine Tivat
  4. Uredništvu Dnevnih novina Vijesti

Poštovani,

primorani smo reagirati ovakvom formom pisma kako bi pokazali crnogorskoj javnosti od koga zapravo idu bujice neistina prema HGI-ju i tko stoji kao redatelj ovakvih naručenih tekstova. Izostanak poštovanja elementarnog novinarskog kodeksa o potrebi da se čuje i druga strana, i pristanak nekih već bivših članova da daju obol takvom pisanju, primorala nas je da, obraćajući se pojedinačno naslovima kojima je upućeno ovo pismo, objasnimo samu srž  problema .

1.Univerzitet Mediteran-Podgorica

 Obraćamo se Rektoratu Univerziteta Mediteran da se javno oglasi o pisanu  „uvaženog univerzitetskog profesora“ Miomira Abovića po društvenim mrežama, a koje su danas u eri primjene dostupne elektroničke komunikacije potpuno ravnopravno sredstvo kao i tiskani mediji. Rječnik koji koristi gospodin Abović u javnoj komunikaciji kreće se od ultra vulgarnog  do antisemitskog i nacističkog.

Prvi primjer: Srušili smo državu u kojoj smo dobro živjeli, danas živimo kao stoka, svak zatvoren u svojoj torini, svi odreda nezadovoljni, a glumimo najzadovoljnije ljude na svijetu, mafijaši, degenerici, budale zadnje vrste, raznorazni foliranti, folirantkinje, kurvetine, neradnici i neradnice su nam uzor i društvena elita…“. Stojimo na stanovištu da univerzitetski profesor bar u javnoj komunikaciji , a često je to i sa studenticama na društvenoj mreži facebook , ne bi trebao upotrebljavati ovakav rječnik.

Drugi primjer:  Profesor Abović, možda nesvjesno, ali to ga ne abolira u ovom slučaju, promovira antisemitizam i nacizam kroz fotografije svog profila koje postavlja na društvenim mrežama. Radikalizam i nedosljednost su jedan od razloga što je ušao u sukob sa svojom bivšom strankom koja nije ni po koju cijenu prihvaćala da stane iza ovakvih njegovih postupaka, pisanja i javnog djelovanja. Kao dokaz objavljujemo njegovu fotografiju profila na društvenoj mreži facebook.

Miomir Abovic je promijenio svoju sliku profila5. svibanj 2013

Prikupljeno od facebook prijatelji koji su članova HGI-ja.

Žalosti nas činjenica tko se sve oslovljava s „uvaženim profesore“ i tko sudjeluje u obrazovanju studenata i odgoju budućih generacija. Insistiramo da Rektorat Univerziteta Mediteran zauzme stav povodom javnog djelovanja asistenta Abovića, te da se oglasi u javnosti kako bi se distancirao od njegovod djelovanja i tim činom pokušao umanjiti štetu koja je nanesena  studentima i Univerzitetu ovakvim javnim nastupima.

2.Centar za očuvanje kulture manjina

Nitko u našoj zajednici nema spora sa prof. Abovićem oko njegovih stručnih elaboracija u Kod-u, časopisu koji tiska Centar, ali to i nije tema ovog obraćanja. Pitamo Centar za očuvanje kulture manjina: Može li u Vašoj instituciji sjediti čovjek i predstavljati svoj narod, svoju nacionalnu zajednicu, u državi Crnoj Gori koja je pred ulaskom u Europsku Uniju i čiji su temelji antifašistički, koji je obučen u odoru nacističkog generala i stoji uz Adolfa Hitlera? Organizirani dio hrvatske zajednice s gnušanjem odbacuje bilo kakvu povezanost s egzibicionizmom spomenutog profesora i traži od dr. Derviša Selhanovića, ravnatelja Centar javno očitovanje. Kažemo egzibicionizma, jer je njegov najnoviji postavljeni profil na društvenoj mreži facebook ovakav:

 Postavljeno 18.05.2014.

3        .Skupština Općine Tivat

Također tražimo da nakon uvida u ove fotografije, a kako bi se sačuvao ugled Skupštine i Grada kao antifašističkog, da Skupština  Tivta najozbiljnije razmotri zakonske mogućnost da se spriječe javni nastupi ljudima koji nose i na žalost prenose ovakve ideje, a koje je civilizirani svijet pobijedio.

4        Uredništvu dnevnih novina Vijesti

Nakon serijala negativnih natpisa u Vijestima  gdje smo u najvećoj mjeri bili spriječeni da se čuje i druga strana, Vaš vanjski suradnik iz Tivta nastavlja hajku na Hrvatsku građansku inicijativu. Dopisnik iz Tivta je dugotrajni facebook prijatelj sa spomenutim ,,uvaženim profesorom“ i vrlo je jednostavno pristupiti stranici gdje jedan drugog educiraju kako i koga treba denuncirati. Ne vjerujemo da Vaš dopisnik nije primijetio ogromnu fotografiju profila svog facebook prijatelja  te tim više čudi da je izostala njegova reakcija na antisemitsku i nacističku poruku. Očigledno da vaš dopisnik dijeli uvjerenja ovakvih, kako ih on naziva, „uvaženih univerzitetskih profesora“, ili je spreman zarad denunciranja, brojnih neistina i štete koju pokušava nanijeti HGI-u zažmiriti i na nešto nad čim se grozi javnost cijele uljuđene Europe. Tražimo da zarad osobnih obračuna Vašeg dopisnika s jednim čovjekom, ne dozvolite daljnju zloupotrebu Vijesti kao medija i njega kao autora neutemeljenih tekstova. Tražimo da se uredništvo Vijesti ogradi od dopisnika koji promovira osobe i vrednote antisemitizma i nacizma i da čuvajući ugled svog lista preispita mogućnosti daljnje suradnje s ljudima koji nanose štetu i odbojnost velikog djela građana Tivta  prema ovom tiskanom mediju koji je nekada  u Tivtu predstavljao znak razpoznavanja.

                                                            

Hrvatska građanska inicijativa

Politička stranka Hrvata u Crnoj Gori

 

S ovim pismom Hrvatska Građanska inicijativa zaustavlja svaku daljnju polemiku sa Miomirom Abovićem i dopisnikom Vijesti iz Tivta ,te će sa istim upoznati:

 - Veleposlanstvo Republike Hrvatske

 - Veleposlanstvo SAD-a

 - Veleposlanstvo Engleske

 - Veleposlanstvo Savezne republike Njemačke