Papa posjetio Albaniju

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 22. rujna 2014. - 10:52
Autor: 

Poglavar Katoličke crkve papa Franjo jučer je posjetio grad Tiranu i time Albaniju učinio prvom europskom zemljom koju je ikada posjetio.

Na Trgu Majke Terezije, koji je bio okićen portretima albanskih mučenika, tisuće i tisuće vjernika, preko video bim-a, pratilo je slijetanje papinog zrakoplova. Papu je dočekao albanski premijer Edi Rama uručivši mu poklon Bokal zemlje. Uz pratnju policije, specijalnih jedinica i hitne pomoći, papa je u svom prepoznatljivom otkrivenom automobilu prodefilirao Trgom, gdje ga je dočekao gromoglasni pljesak i uzvici oduševljenja. Njegov dolazak predstavlja povijesni događaj albanskome narodu.

Papa je održao svetu Misu pri čemu su mu pomagala dva kardinala, četiri đakona, 18 biskupa, 10 bogoslova  i 240 svećenika. Nakon Mise, uslijedio je i papin govor u kome je, između ostalog, govorio o položaju katolika za vrijeme komunističkog režima, te oštro osudio pojedine vjerske pokrete koji čine loše stvari u Božje ime.

Vremenske neprilike nisu spriječile brojne vjernike da prisustvuju svetoj Misi, koju su slušali i vjernici iz Hrvatske, Njemačke, Španjolske, SAD-a, kao i vjernici Kotorske biskupije, koja je bila organizator puta. Posjet pape Albaniji medijski su ispratili i novinari radio Dux-a.

Više pogledajte u našoj foto-galeriji.