Perast - kada oružije progovori ljepotom

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 04. svibnja 2014. - 10:48
Autor: 

Otvaranje izložbe „Jatagani kad oružje progovori ljepotom"

„Jatagani – kad oružje progovori ljepotom" – naziv je izložbe koja je otvorena sinoć u Muzeju grada Perasta. Autori postavke su Dragana Lalošević, Draginja Radonjić i Goran Bubanja.
Izložbu je otvorila Anastazija Miranović, direktorka Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore koja je tom prilikom kazala:

"Koliko se na jataganima ocrtava karakter njihovih vlasnika i tvoraca, rezbara, kujundžija, kaligrafa i svih onih poznatih i bezimenih junaka koji su ih izrađivali ili nosili, onih kojima su spasili ili oduzeli život, onih koji su od njihove izrade preživljavali ili bili nadaleko znani – govore činjenice iz njihove istorije nastanka, porijekla izrade, korišćenja i slično. Zapravo postavlja se pitanje da li je čudnovatija njihova izrada i ukrašavanje ili onaj dio priče koji se vezuje za utilitarnu funkciju jatagana. Svaki njegov dio (oštrica, drška, korice) imao je svoju naraciju, majstore, radionice. Najpremenitiji materijali koristili su se za njegovu izradu i različite prefinjene tehnike ukrašavanja – od graviranja, filigrana, intarzije, od čelika, slonovače, srebra, pozlate i slično.
Boka je oduvijek njegovala ljepotu, u svojim kontrastima, ljudima, običajima, pa je i oružju u čuvenim zlatarskim i kujundžijskim radionicama, raskošnim palatama i toplim domovima odavala počast i nalazila razloge divljenja i čuvanja ljepote različitosti kultura koje su upravo ovdje rezultirale neponovljivim skladom prirode i čovjeka. Večerašnja izložba čini još jedan pisani materijalizovani trag u viševjekovnoj istorijskoj sagi multikulturalizma ovdašnjih prostora" - kazala je Miranovic

Izložba će biti otvorena narednih 15 dana.

Nakon otvaranja izložbe u Muzeju je upriličen koncert internacionalnog ansambla "Joy of music", a na programu su bila djela Brahmsa i Telemanna.