Peta redovita sjednica HNV-a

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 20. rujna 2014. - 11:19
Autor: 

Sinoć je u u Domu kulture "Josip Marković" u Donjoj Lastvi održana peta redovita sjednica Hrvatskoga nacionalnog vijeća. Predsjednik Vijeća Zvonimir Deković informirao je članove Vijeća o proteklim kulturnim događajima i izrazio zadovoljstvo postignutim. Analizirane su održane priredbe u organizaciji HNV-a i predočen je plan budućih aktivnosti u narednom periodu . Vijeće se osvrnulo na brojne kulturne događaje, koji su se realizirani bez obzira na ljetnu pauzu tijekom koje se Vijeće nije sastajalo. Bilo je zaista mnogo projekata koji su zaokupili pažnju brojnih ljubitelja umjetnosti. Premijera prvog dokumentarnog filma o Viktoru Vidi, posjet članova Akademskog zbora Filozofskog fakulteta iz Zagreba, promocija trećeg izdanja knjige o boksaču Mati Parlovu, predstavljenje knjige "Mala zb(i)rka priča", nezaboravna ekumenska izložba umjetnice Mirjane Nikolič iz Pančeva, gdje su posjetitelji imali priliku vidjeti 52 ikone u kolažu iz kršćanske tradicije, kako pravoslavne, tako i katoličke. Također, najmlađi su od ovog tjedna opet u prilici pohađati besplatnu nastavu engleskoga jezika uz potporu HGI-ja pod vodstvom profesorice Milene Pilastro Kovačić, kao i kazališnu sekciju koja radi pri Hrvatskom nacionalom vijeću Crne Gore, pod vodstvom profesorice Ružice Lazarević.
Predsjednik Vijeća se osvrnuo na javnu raspravu, koja je održana 31. srpnja u Skupštinskoj dvorani Općine Tivat gdje se raspravljalo o tekstu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o manjinskim pravima i slobodama. Istakao je i važnost zadržavanja petnaestočlanog Upravnog odbora Fonda u kome bi trebali biti predstavnici svih nacionalnih savjeta.

Vijeće je izrazilo zadovoljstvo postignutim na 3. Hrvatskim svjetskim igrama, koje su se održale u Zagrebu, gdje su Dejan i Anton Petković iz Tivta osvojili zlatno odličje u boćanju.

U planu su projekti koje Vijeće planira realizirati u određenom razdoblju , a gdje već 27. rujna uz pomoć Hrvatske krovne zajednice "Dux Croatorum" posjetitelje očekuje večer s diplomanticom i književnicom Tugom Tarle. Vjenceslav Čižek, Vesna Parun, posjet Zbora Filozofskog fakultete iz Zagreba samo su neki od projekata koji nas očekuju u bliskoj budućnosti.