Pisanica od srca, simbol mira i prijateljstva stigla u Kotor

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 17. travnja 2014. - 13:52
Autor: 

"Kotorskoj buskupiji, ovu "pisanicu od srca", simbol mira i prijateljstva, za blagdan Uskrsa 2014.godine poklanjaju grad Kprivnica i koprivničko-križevačka županija iz prijateljske Hrvatske. Pisanicu su maniri naivnog slikarstva oslikali slikari: Josip Gregurić, Đuro Jaković, Stjepan Pongrac i Zlatko Štrfiček" - piše na tabli ispred porte katedrale Sv. Tripuna.

Danas na Veliki četvrtak, nakon mise, Uskršnje jaje od oko 2 metra visine, od poliestera, koje su oslikali hrvatski umjetnici naivci sa motivima iz Boke kotorske, blagoslovljeno je u prisustvu sveštenstva i delegacije koja je u Kotor došla iz Koprivničko-križevačke županije.

Kotorski biskup Ilija Janjić je tom prilikom kazao "Dragi svećenici, dragi Božji puče, nakon svečane svete mise sa blagoslovom ulja, na kojoj su svećenici Kotorske biskupije obnovili svoja svećenička obećanja, evo nas ovdje pred katedralom Svetoga Tripuna da bismo po prvi puta sudjelovali u primanju dara uskrsne pisanice koju Kotorska biskupija prima od grada Koprivnice. Prije samoga pozdrava svima vama upućujem moju zahvalnost gradu Koprivnici na ovako lijepoj pažnji prema Kotorskoj biskupiji i gradu Kotoru.

Pozdravljam gospodina Radovana Kneževića, gradskoga vijećnika grada Koprivnice, koji je predstavnik gradonačelnice gospođe Vesne Želježnjak i gospodina Zorana Gošeka, predsjednika Gradskoga vijeća. Gospodin Radovan, koji je ujedno i predsjednik Saveza Crnogoraca u Republici Hrvatskoj, glavni je inicijator da ovogodišnja uskrsna pisanica ukrasi predvorje katedrale Svetoga Tripuna i tako nam uveća radost blagdana Uskrsa 2014.godine.

Ovaj projekat ,,Pisanica od srca" pokrenut je 2007.godine sa željom da bude znak prijateljstva, i već je povezao mnoge hrvatske, europske i svjetske gradove, kao Koprivnicu, Zagreb, Križevce, Varaždin, Vukovar, Dubrovnik, Međugorje, Vatikan, Bratislavu, Budimpeštu, New York, i još četrdesetak gradova po čitavome svijetu. A ove godine uskrsna pisanica otišla je u Pariz i Rigu, a evo je i ovdje među nama, u gradu Kotoru. Sam blagoslov pisanice ni u kojem slučaju ne povrijeđuje pobožnost Velikoga tjedna ni blagdana Uskrsa, nego nam samo želi povećati radost nadolazećega uskrsnoga vremena. Pisanice su simbol novoga života. Neka ova pisanica bude novi dio naše kulturne baštine koja je izuzetno bogata, ne samo u gradu Kotoru, nego i na teritoriji Kotorske biskupije. Neka nas ovaj blagoslov potakne za nas tako važnu kulturu života, koja je središte kršćanskoga vjerničkoga identiteta. Svim nazočnima želim nadolazeći blagdan sretan Uskrs" -  kazao je biskup Ilija Janjić.

Izalanik grada Koprivnice i Koprivničko-križevačka županija Radovan Knežević "Izuzetnu mi je čast i zadovoljstvo da danas ovdje u drevnom gradu Kotoru, evo na ulazu u ovu Katedralu bastion onoga svega dobroga kroz mnoge vjekove i stoljeća, i svjedok onoga što se na ovim prostorima dešavalo, eto da je meni pripala čast ispred grada Koprivnice da vam uručim ovu pisanicu, dar od srca.

Oče biskupe, sjećam se jednog našeg razgovora. A ona pisanica, Radovane, otprilike- što to jeste? Kratko sam vam odgovorio - To je nešto posebno. I već sam tada odlučio da mora jedna pisanica doći u Kotorsku biskupiju, mora doći k vama, a vi ste to nas sve i zadužili.

Prenosim vam pozdrave ispred Saveza Crnogoraca Republike Hrvatske, i mi u Savezu Crnogoraca doista smo ponosni, jer imamo i taj privilegij da imamo dvije domovine, jedna nam je matična, evo ja sam rastao i živio u Nikšiću, a sada sam 32 u Republici Hrvatskoj. Dakle, imamo domovinu Crnu Goru i domovinu Republiku Hrvatsku. Svima vama tople pozdrave, čestitam vam nadolazeći vjerski blagdan Uskrsa i evo, uručujem vam službeno ovaj dar od srca grada Koprivnice.

Od 2008. godine pisanica (šareno mašćeno jaje) u Hrvatskoj ima status nematerijalnoga dobra. Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije je 2009. godine pokrenula projekt izrade velikih uskršnjih jaja, od poliestera, oslikanih u maniri naive u suradnji sa slikarima naivcima.