“Plavi val Montenegra” – za podvig na moru

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 27. travnja 2014. - 20:38
Autor: 

Tim Mediteranskog centra fotografije iz Bara koji vodi projekat "Omnia Vita Ex Mare" povodom deset godina rada utemeljio je priznanje koje će dodeljivati za izuzetne podvige na moru "Plavi val Montenegra".

U ponedjeljak 28.travnja na terasi Durinog cafea u ulici "Buda Čalovića" Bar, u 11 sati predsjednik komisije će dodjeliti prvi " Plavi val Montenegra" za izuztni podvig na moru Marić Slavku-Ćiru, pomorcu zaposlenom pri Lučkoj kapetaniji Bar.

Njegova nesebičnost spasila je mnogo ljudskih života, plovnih objekata a pokazana sposobnost, djelotvornost i velika osjetljivost u humanitarnim slučajevima prepoznatljivo lice Bara - Južnih vrata Jadrana. Zahvaljujući intervenciji legendarne pilotine pod njegovim zapovjedništvom spašeni su brojni životi, barke, brodovi...

Pomorac Marić Slavko-Ćiro učestvovao je u mnogobrojnim spasilačkim akcijama na moru. 11.kolovoza 2002. napravio je podvig zbog koga je dospio na stranice svih dnevnih listova - za četiri sata, sam je spasio desetoro kupača, koje je na otvoreno more odvukla jaka bura, sa udarima i do 25 čvorova.