Posjet Kolinde Grabar-Kitarović

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 16. prosinca 2014. - 13:48
Autor: 

Danas je predstavnike hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori posjetila HDZ-ova predsjednička kandidatkinja  Kolinda Grabar-Kitarović.

Ispred Doma kulture "Josip Marković" u Donjoj Lastvi dočekala ju je  djevojka  odjevena u tradicionalnoj bokeškoj odori. Izaslanstvo je bilo u sastavu: Saborski zastupnik HDZ-a i predsjednik HDZ-a Dubrovnik Branko Bačić ; glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić; Nikola Dobroslavić župan Dubrovačko-neretvanske županije, kao i  saborski zastupnici Ante Babić i Frano Matušić.

 U posjet su je  primili: Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimir Deković; predsjednik Hrvatske krovne zajednice "Dux Croatorum" i član Predsjedništva Hgi-ja  Adrijan Vuksanović; predsjednik HGD-a Crne Gore Mirko Vičević; predsjednik podružnice HGD-a Bar Vlado Maruvčić, a sastanku je nazočio i biskup kotorski Ilija Janjić.

Ministrica u Vladi Crne Gore Marija Vučinović na veliku žalost nije mogla nazočiti susretu zbog neodgodivih obveza u Vladi.

Kolinda Grabar-Kitarović je hrvatska političarka i diplomantica, bivša ministrica vanjskih poslova i europskih integracija od 2005. do početka 2008. Od 2008. do 2011. bila je na dužnosti veleposlanice Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama. Od srpnja 2011. je pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju. Prva je žena u povijesti NATO-a koja je obnašala dužnost pomoćnice glavnog tajnika, kao najviše rangirana žena u NATO-u.

"Hvala vam lijepa na ovom srdačnom dočeku danas ovdje u prekrasnoj Boki. Boka je predivna u svako doba godine i u svako vrijeme. Novinari me stalno pitaju  je li to što posjećujem  Hrvate u dijaspori  jezičac na vagi ovim izborima. Ja uopće ne razmišljam na taj način, jer meni je to pitanje gotovo uvrjedljivo, zato što sam došla ovdje k vama, ne samo biračima i hrvatskim državljanima, nego kao dijelu tog našeg istog naroda, istog nacionalnog vijeća. I to što vi živite preko granice ne znači da ste po bilo čemu za mene drugačiji od bilo koga u Hrvatskoj. Danas smo došli pokazati da ćemo iskazivati to poštovanje, ali posebnu brigu o Hrvatima izvan Domovine kao  predsjednica Republike Hrvatske, jer ako išta to je jedna od tih stvarnih ustavnih ovlasti Ustav hrvatski nas obvezuje da štitimo Hrvate izvan Domovine, da im pomažemo u svakom pogledu, a pogotovo kao predsjednica koja sukreira vanjsku politiku koja se onda mora voditi i prema Crnoj Gori i prema drugim susjednim državama i svugdje gdje je naše iseljeništvo, da se pomaže na svaki mogući način.

Učinit ću sve da promijenimo tu kulturu nečinjenja u Hrvatskoj. Ono što nama općenito nedostaje  u Hrvatskoj.

Znam s kakvim se problemima susrećete, svjesna sam toga, posjetila sam Crnu Goru više puta, razgovarala s ljudima i doista čestitam vam i duboko zahvaljujem na svom vašem radu i trudu koji ulažete svako na svom području kako biste okupljali naše Hrvate i kako biste njegovali tradiciju, identitet, samosvijest, vjeru u sebe i njegovali veze s Domovinom "- rekla je Kolinda Grbar-Kitarović.

Današnji posjet ove političarke govori dovoljno. Dokazuje njenu privrženost Hrvatima u dijaspori, te da ih ne gleda kao ljude koji će utjecati na izbore i koji će na kraju biti zaboravljeni.

Nakon susreta druženje se nastavilo na ručku u Tivtu.