Potvrđene presude za zločine u Morinju nad Hrvatima

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 24. travnja 2014. - 11:11
Autor: 

Prizivni sud Crne Gore potvrdio je presude optuženima u slučaju ratnog zločina nad Hrvatima u crnogorskom logoru Morinju početkom 1990-ih godina.

Kako je priopćeno na internetskoj stranici Prizivnog suda, odbijene su žalbe vrhovnog državnog odvjetništva, ali i branitelja osuđenih Iva Gojnića, Špira Lučića, Iva Menzelina i Bora Gligića, koje je sud ocijenio neutemeljenim.

Viši sud u Podgorici je u srpnju 2013. u slučaju Morinj proglasio krivim Gojnića, Lučića, Menzalina i Gligića za ratni zločin nečovječnog postupanja prema ratnim zarobljenicima Hrvatima.

Gojnić je dobio dvije godine zatvora, Lučić tri, Menzalin četiri i Gligić tri godine zatvora. To je bila treća presuda u ovom predmetu. Prethodne dvije Prizivni sud je poništio.

Ovo je prva pravomoćna osuđujuća presuda izrečena za ratne zločine pred crnogorskim sudovima.

Logor Morinj formirala je bivša JNA, a u razdoblju od listopada 1991. do kolovoza 1992. ondje je bilo zatvoreno i zlostavljano više od 160 Hrvata, među kojima velik broj civila koji su dovedeni s dubrovačke bojišnice.

Optužnica za taj ratni zločin podignuta je u kolovozu 2008. Među optuženima su bili i Zlatko Tarle i Mlađen Govedarica, ali su oni oslobođeni optužbi.

Osuđenima sada preostaje takozvani izvanredni pravni lijek, odnosno da na Vrhovnom sudu traže zaštitu zakonitosti.

/Hina/