Predastavljena knjiga „Ploveći sam oko svijeta”

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 07. lipnja 2014. - 10:45
Autor: 

„Ploveći sam oko svijeta" naziv je knjige, autora i aktera putovanja oko svijeta u jedanest metara dugom brodiću, kapetana Joshua Slocuma koja je sinoć predstavljena čitalačkoj publici u Pomorskom muzeju Kotor.
O knjizi su govorili kustos pomorsko-tehničke zbirke u mirovini Petar Palavršić, direktor Biblioteke za slijepe Podgorica Božidar Denda i prevoditelj dr. Samir Delibegović.
Kapetan Joshua Slocum 27. lipnja 1898. godine vratio se kući sa putovanja oko svijeta poslije tri godine i dva mjeseca i postao prvi mornar koji je oplovio svijet sam, nakon čega je napisao inzvarednu pustolovnu priču „Ploveći sam oko svijeta"
„Po sto i više dana ne bi vidio ništa do more i nebo, najveći problem svakako bila mu je samoća. Nailazio je na vrlo dobar prijem u lukama u kojim bi svraćao. Iz njegovih zapisa se vidi da je imao susrete sa opasnim domorocima, ali i veiliko povjerenje u sebe i brod građen 1801. koji je reparirao, ojačao i opremio.
Joshua Slocuma na putovanju je sreo kapetana Petra Zambelića sa Luštice koji je dugo boravio u Punto Arenasu, zadnjoj tački na planeti gdje su ljudi živjeli i koji se bavio lovom na foke i tražio zlato. Ovaj Bokelj dao je Slokamu brojne dobre savjete i sredstva koje je iskoristio. Interesantno je da nije obišao Rt Horn kao što je to na primjer uradio kapetan Ivo Vizin, već je prošao kroz mnogo opasniji Magelanov prolaz kuda su mogli samo parabrodi i to ako imaju dobro vrijeme. Sa jedne strane su prijetile opasne hridi a sa druge „Terra del Fuego" odnosno Ognjena zemlja. Ipak, uspio je svojim brodom dugim samo jedanaest metara izaći na Tihi okean, ali jedva živ. On je bio iskusan pomorac, jaka ličnost, imao je dvadesetak godina staža kao kapetan jedrenjaka, dest kao mornar. Kapetanu Slocumu gubi se svaki trag kada je isplovio na slično putovanje 1909.", kazao je Palavršić predstavljajući knjigu i podvig kapetana Joshua Slocuma.
„Ovo izvanredno avanturističko štivo nudi uživanje sladokuscima koji vole da čitaju i pruža neponovljiv doživljaj dok vas vodi kroz nezamislive događaje. Sreća je što je Slocuma pravio dnevnik na osnovu kojeg je napisao jednu ovakvu knjigu i što je prevedena na naš jezik.
Zahvaljujući međunarodnom izdavačkom poduhvatu - saradnji podgoričke Biblioteke za slijepe, Pomorskog muzeja Crne Gore, Pomorske biblioteke i prevodioca dr Samira Delibegovića iz Tuzle, osobe sa problemom vida moći će da čitaju još jedno djelo u Dejzi formatu (digitalna zvučna knjiga).
Zahvaljujem se svima koji su dali doprinos da dođe do štampanja ove knjige u oba formata, posebno prevodiocu dr Delibegoviću, kao i Dušanu Đurčiću čija je to bila ideja" - kazao je direktor Biblioteke za slijepe Podgorica Božidar Denda.
On je podsjetio da je Biblioteka za slijepe Podgorica osnovana 2006. godine. i najavio nove dvije nove knjige u dejzi formatu sa podvizima pomoraca iz Boke.
Brojnim poštovaocima pisane riječi obratio se prevoditelj knjige iz Tuzle, dr. Samir Delibegović koji je izrazio zadovoljstvo što je knjiga prezentirana u drevnom pomorskom Kotoru.
Direktorica Pomorskog muzeja Kotor Mileva Pejaković Vujošević kazala je da je biblioteka muzeja sa 17.000 jedinica sada bogatija za još jednu vrijednu knjigu. Ona je najavila promociju Palvršićeve knjige o pomorstvu u Herceg Novom, kao i jubilarni 60. Godišnjak Pomoskog muzeja Crne Gore za kraj godine.

Upravnica Pomorske biblioteke Ruža Danilović zahvalila se dr. Samiru Delibegoviću koji se odazvao da bude gost i što je čitaocima u Crnoj Gori pružio priliku da pored štampane dobiju i knjigu u zvučnom formatu. Posebno se zahvalila sugrađaninu Dušanu Đurčiću koji je pomogao da dođe do realizacije ovog projekta.
U glazbenom dijelu programa nastupili su učenici Muzičke škole „Vida Matjan" iz Kotora.