Predlažemo: Sokol Grad

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 14. srpnja 2014. - 11:31
Autor: 

Ako se odlučite na jednodnevni izlet Radio Dux vam predlaže posjetu Sokol gradu u Konavlima. Na samo 6 kilometara od Grude odličnom cestom i vidnom signalizacijom stižete do impozantnog Sokol grada.
Grad, utvrda izgrađena podno kamenih stijena što se izdižu poviše konavoskih Dunava, otvorio svoja vrata posjetiteljima i ovoga ljeta. Sa Sokol Grada pruža se jedinstven pogled na cijele Konavle.
Tvrđava Sokol ili Sokol Grad, izuzetno važna utvrda iz vremena Dubrovačke Republike. izgrađena je na lokaciji Ilirske i Rimske fortifikacije, o čemu svjedoče ostaci keramike i rimske cigle u njenim zidinama. Svojim oblikom prilagođena je prirodnoj stijeni na kojoj je izgrađena, a bojom kamena srasla u okoliš.
Godine 1391., tadašnji gospodari Konavala, braća Sanković, ustupaju Dubrovačkoj Republici čitavu oblast s tvrđavom Sokol, a u konačno vlasništvo Republike tvrđava dolazi 1423. godine. Dubrovačka Republika je obzirom na stratešku važnost ove tvrđave u nju neprestano ulagala, te je tvrđava raspolagala cisternom, zgradom za streljivo, skladištem vina i hrane, stanom kaštelana, stražarnicama, zgradom za vojnike, te zgradom za smještaj žena i djece iz obližnjih sela u slučaju ratne opasnosti. Preživjela je veliki potres 1667. godine.
Popeti se na vrh ove tvrđave i danas izaziva osjećaj strahopoštovanja i divljenja u izuzetno promišljeni obrambeni sustav povijesne Dubrovačke Republike.
U arhivskim spisima nakon 1672. godine više se ne spominje, pa valja zaključiti da je poslije te godine bila napuštena. Kako je to bilo uobičajeno kod napuštenih utvrda, okolni žitelji poslužili su se njenim kamenjem za izgradnju svojih kuća i ogradnih i potpornih međa, te je tako dobrano razgradili. Ono što je od utvrde ostalo konzervirano je i kontinuirano se održava.
Nakon pet godina obnove Društvo prijatelja dubrovačkih starina otvorilo je Sokol grad 2013. za posjetitelje.


Radno vrijeme:
10:00 – 19:00 (1. lipnja – 31. listopada)
10:00 – 16:00 (1. studenog – 30. studenog)
Po potrebi (1. prosinca – 31. ožujka)
Cijena ulaznice:
Individualne: 40,00 kn