Predstavljen roman "Dosije Bogorodica"

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 09. kolovoza 2014. - 11:27
Autor: 

U prostoru Yacht Club Porto Montenegra u Tivtu sinoć je predstavljen roman "Dosije Bogorodice", autora Vanje Bulića iz Beograda.

Na početku večeri nazočne je pozdravila PR asistentica, Kristina Škanata.

Uvodnu riječ dao je novinar i književni kritičar Vujica Ognjenović iz Herceg-Novog, koji Bulićev roman naziva "crnogorskim trilerom".

"U ovoj priči autor sažima kako svoje ogromno spisateljsko iskustvo tako i dugogodišnji istraživački rad, bez kojeg ova knjiga sigurno ne bi imala atribute koji joj danas zasluženo pripadaju.

Često možemo čuti da neki kritičari romane Vanje Bulića porede sa djelima Den Brauna, pogotovo sa njegovim romanom "Da Vinčijev kod". To poređenje, po meni, u velikoj mjeri stoji, jer su oba pisca bliska po tematici kojom se bave. Po vještini lijepog pisanja i izraza, takođe. Naime, i Den Braun i Bulić pišu o hrišćanskim svetinjama i tajnama koje su vjekovima skrivane, ali razlika postoji. To je najočiglednije u odnosu ova dva pisca prema svetinjama o kojima govore. Razlikuju se po tome što Bulić nijednog trenutka ne dovodi u pitanje hrišćanske kanone i pravila, ne gura Crkvi prst u oko i ne postavlja intrigantna pitanja oko značaja hrišćanske religije i korektnosti njenog ispovijedanja", kazao je Ognjenović.

Nakon Ognjenovićevog izlaganja, autor nam je približio radnju samog romana upoznavši nas s nekim povijesnim činjenicama koje nam nisu svakodnevno dostupne i koje zahtijevaju istraživački rad.

"Uvijek sam imao želju da radnju jednog svog romana smjestim u Crnoj Gori, tako da čitajući knjigu možete se upoznati sa Cetinjem, Ostrogom, Tivtom, Budvom... Počeo sam svoju novu knjigu upravo zbog toga što sam u ovo vrijeme pisao i ovaj roman, koji je zaista uspješan i koji je štampan sedam puta", kazao je Bulić, nadajući se da će ovaj roman kod publike naći svoje mjesto kao što su to uradili njegova prethodna djela: "Simeonov pečat" i "Jovanovo zaveštanje".

Bulić će večeras svoj roman predstaviti hercegnovskoj publici u Dvorani Park u 20 sati.