Priča o jednoj slici - „Vjenčanje Crne Gore sa morem"

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 02. srpnja 2014. - 10:44
Autor: 

U prepunoj palači Grgurina, Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru sinoć je održano veče pod nazivom  "Tragom jedne slike - Vjenčanje Crne Gore sa morem". Posjetioci su bili u prilici vidjeti i čuti veoma interesantnu storiju o neobičnoj slici.

Poznato je da je akademski slikar iz Zadra Ivan Žmirić (1842-1929) još 1881. godine na Cetinje  donio sliku  "Vjenčanje Crne Gore sa morem" gdje su je na Dvoru vidjeli Knjaz i visoke zvanice, dok je za građane Cetinja bila izložena u "ondašnjoj velikoj gostionici Lokanda".

Slikar je napravio dvije istovjetne slike, različitim tehnikama. Prva verzija rađena uljanim bojama na platnu koju je donosio na Cetinje, a koju Knjaz nije uspio da otkupi čuvala se do 1922 god. u stanu slikara.

Druga verzija na papiru zalijepljenom na platnu rađena u žutosmeđom krejonu, čuva se u Pomorskom muzeju Crne Gore Kotor.

Pomorski muzej Crne Gore Kotor original jedne verzije slike kupio je 7. rujna 1954.godine koja i danas izložena u muzeju kazao je kustos Ilija Mlinarević.

„Na slici je predstavljeno svečano okićeni jedrenjak na kome se viore crnogorske zastave dok isplovljava iz Bara, sa mnoštvom svijeta na obali koji brod oduševljeno pozdravljaju. Na pramcu je markantna figura Knjaza Nikole u pozi sa podignutom desnom rukom u kojoj je prsten za bacanje u more. Pored njega sjedi knjaginja Milena sa prijestolonasljednikom Danilom.
Na samom pramcu, u sjedećem položaju, nagnuta preko ograde jedrenjaka je princeza Zorka. Ostale ličnosti na brodu su poznati crnogorski junaci Božo Petrović, Petar Vukotić, Mašo Vrbica, Ilija Plamenac, Peko Pavlović, Marko Miljanov i dr. Po bočnoj strani broda vise vijenci cvijeća, na trakama trobojkama ispreplijetanim sa vijencem lovora ispisana su imena mjesta gdje su se vodile pobjedničke bitke, Vučji do, Nikšić, Fundina, Bar.

Sliku Knjaz Nikola nije uspio kupiti pa je autor vraća za Zadar. Za vrijeme boravka na Cetinju slika je fotografisana i retuširana pa je 1922 god. Pošta Crne Gore je umnožava i distribuira kao razglednicu. Prva verzija rađena uljanim bojama na platnu čuvala se do 1922. godine u stanu slikara. Slikar je preminuo 1929. godine a o sudbini slike do danas nije poznata.“- kazala je mr. Vesna Vičević predsjednica Matice crnogorske ogranak Kotor.

O slici, slikaru, političkim prilikama tog doba, kao i o povjesnim okolnostima u kojima je slika nastala govorila je povjesničarka umjetnosti Radojka Abramović.

U ime organizatora i domaćina brojne goste i zvanice pozdravila je direktorica Pomorskog muzeja Crne Gore Mileva Pejaković Vujošević, koja je između ostalog najavila nove projekte i izložbe u Muzeju.

Istu sliku koju je kao razglednicu distribuirala Pošta Crne Gore još davne 1922. god, zvanicama je kao uspomenu na jednu priču i zanimljivo veče podjelili su članovi KUD "Boka" obučeni u crnogorskoj narodnoj nošnji. 

U glazbenom dijelu programa nastupili su klapa "Bisernice Boke", i solistica Milica Lalošević (sopran) uz pratnju Dejan Krivokapić (klavir).

Veče je održano u organizaciji Pomorskog muzeja Crne Gore i Matice crnogorske - ogranak Kotor.