Promovirana knjige Donna medica

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 17. travnja 2014. - 9:50
Autor: 

„Donna medica“ naziv je knjige autora Đorđija Mirkovića koja je promovirana sinoć u Stolivu  u sklopu manifestacije "Fešta kamelija". O knjizi su govorili dr Zlatko Bulić i Ljiljana Glamočak Bulić  dipl molekularni biolog. Knjiga govori o zdravlju žene kroz prirodu i ljekovito bilje.

Cma Gora ima veliku tradiciju u sakupljanju i trgovini ljekovitim biljem a interesantno je da su i prvi podaci o flori Cme Gore vezani za ljekovite biljke. Ove podatke nalazimo kod Mucia Tomasinia koji je daleke 1827. godine posjetio Boku kotorsku i bilježi biljne vrste koje su crnogorski seljaci sa okolnih planina donosili na Kotorsku pijacu i prodavali kao ljekovito bilje. Na području Cme Gore registrovan veliki broj ljekovitih biljaka, preko 500 vrsta u upotrebi se nalazi relativno mali broj vrsta, kazao je dr. Zlatko Bulić predstavljajući knjigu.

Najveći poznavalac ljekovitog bilja sa ex jugoslovenskih prostora, dr Jovan Tucakov, koga  Đorđije Mirković citira u svojoj knjizi Donna medica, sa svojim saradnicima je često posjećivao Crnu Goru. Proučavana je medicinska i srodna flora i bilježena njena upotreba u narodnoj medicini, borovnice, pelina, kleka, medveđe groždje, vranilova trava...

Na osnovu uzetih uzoraka i laboratorijskih istraživanja može se zaključiti da područje Crne Gore, može dati ne samo kvantitet, već i nad prosječni kvalitet pojedinih ljekovitih biljaka.

Samo prije nekoliko decenija na području Crne Gore postojali su pravi giganti, organizacije koje su se bavile sakupljanjem, preradom i izvozom ljekovitog bilja kao što su “Eksport bilje” iz Risna, “Bar bilje” iz Bara i drugi, koje danas ne baš uspješmo zamjenjuju jedan broj manjih privatnih preduzeća, kako na jugu tako i na sjeveru Crne Gore – podsjetio je Bulić.

“Donna medica” je knjiga u kojoj su na veoma popularan i stručan način prikazane ljekovite biljke iz flore Crne Gore i njihovo korišćenje u narodnoj medicini.

Knjiga je džepnog formata sastoji se od šest poglavlja, nakon kojih je objavljen spisak od 66 karakterističnih ljekovitih biljaka u upotrebi u Crnoj Gori.

Autor je tjekom svoje bogate novinarske karijere objavio zapažen broj stručnih priloga i knjiga o ljekovitim biljkama, koji su krunisani zanimljivim izdanjima “Darovi kamenog mora"  i "Lijek u kršu”, "Vino - kaplja života" i “ln vino medica".