Proslavljen blagdan Sv. Franje

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 05. listopada 2014. - 18:57
Autor: 

Jučer je Crkva proslavila blagdan Sv. Franje Asiškog. Svečanu sv. misu u Kotorskoj biskupiji služio je fra Filip Karadža, predstojnik samostana Sv. Klare, uz koncelebraciju pater Daria Nowaka.
U svojoj propovijedi fra Filip je istakao značaj Sv. Franja u povijesti Crkve.
"Franjo afirmira pravovjerje - vjeru u Boga koji je postao čovjekom. Naglašava njegovu zemaljsku dimenziju, ne poput Manihejaca, ili poput Katara koji su prezirali materiju i smatrati je da ima svoje počelo od Đavla, a samo da duhovna stvarnost ima početak od Boga. To je bio temeljni problem 12. i 13. stoljeća. Franjo nanovo reafirmira ono staro pravovjerje i naglašava Isusa koji se utjelovio. On pravi prve jaslice i pokazuje da je Bog postao dijete. Također, Franjo na poseban način meditira Isusa koji je bio mučen. U toj meditaciji Kristova križa toliko se s Njime suobličio da je zadobio svete rane i to točno na onom mjestu gdje je naš Gospodin bio proboden i prikovan na križ. Te njegove rane bile su zapravo vanjska potvrda onog njegov unutarnjeg i duhovnog identiteta koji je propovijedao. Kao što se Bog sjedinio sa zemljom, kao što se sjedinio s našim tijelom, tako je potrebno da se mi neprestance suobličujemo križu Kristovom. Franjo se toliko suobličio s Kristom da je nazvan "Alter Christus". Franjo je naglašavao i ljudsku dimenziju Boga. Upravo iz toga što je Bog postao čovjek, On je postao solidaran s čovječanstvom, a mi moramo biti solidarni jedni s drugima. Više do solidarnosti moramo njegovati ljubav. Ljubav je najveća kategorija i najveća odrednica kršćanstva", rekao je fra Filip Karadža u svojoj homiliji.
Na kraju sv. euharistijskog slavlja obavljen je Obred preminuća Sv. Franje, a svečani blagoslov vjernicima udijelio je msgr. Ilija Janić, kotorski biskup koji je bio nazočan na sv. misi. Nakon toga druženje je nastavljeno u samostanu uz agape.