Proslavljena Peraška Gospa

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 16. svibnja 2014. - 6:36

„Prošlo je 360 godina od tog velikog događaja, najvećeg događaja u povijesti Perasta. Danas smo svečano proslavili Dan zahvalnosti pobjede nad tada neprijateljem, nadmoćnom turskom vojskom. Čestitam Peraštanima, Bokeljima, i svima vama današnji veliki dan. Neka nas zagovor Gospe od Škrpjela prati, čuva i vodi u svim potrebama našeg života", kazao je na kraju euharistijskog slavlja u crkvi svetog Nikole peraški župnik don Srećko Majić.

Svečanu svetu Misu, u prisustvu vjernika predvodio je generalni vikar Kotorske biskupije don Anton Belan, uz koncelebraciju svećenika don Nikole Majića i don Siniše Jozića, uz nastup crkvenog zbora Sveti Matej. 

Proslavi blagdana Gospe Peraške, uz čiju pomoć su Peraštani pobijedili Turke 15. svibnja 1654. godine, čija je silna vojska pokušala osvojiti grad ušla je u povijest kao jedinstven slučaj u Europi, gdje je manje od 100 branitelja pobijedilo više od 5000 turaka, započela je kolom Bokeljske mornarice na pjaci ispred crkve svetog Nikole uz pratnju tivatske Gradske glazbe.

Nakon svete Mise i mimohoda ispod ikone Bogorodice sa Gospe od Škrpjela, koju su vjernici ljubili moleći njezin zagovor, vijernici, mještani i turisti okupili su se na peraškoj rivi gdje je održan drevni običaj "gađanja kokota" koji simbolizira neprijatelja.

Kokota je pogodio Kotoranin Marko Ševaljević, koji je po tradiciji dobio šugaman na kojemu je obilježena godina bitke i datum gađanja.

Više pogledajte i pročitajte u našoj foto galeriji i rubrici Kroz Boku (uskoro).

Miro Marušić