Radionica o gradnji suhozida

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 06. lipnja 2014. - 11:16
Autor: 

Partneri projekta "Baština-Pokretač razvoja" pozivaju sve zainteresirane da se prijave za sudjelovanje na radionici o tehnici gradnje suhozida, koja će se održati u Gornjoj Lastvi, Tivat, u periodu 17-19. lipnja 2014. godine. Radionica se organizira kao jedan od događaja u okviru aktivnosti „Dani pejzaža". Cilj Radionice o tehnici gradnje suhozida je kratka obuka zainteresiranih građana/ki o zidanju kamenom na tradicionalni način.

Radionica je namijenjena građanima/kama zainteresiranim za praktičnu obuku u tehnici gradnje suhozida, predstavnicima/cama institucija iz oblasti zaštite graditeljskog nasljeđa, predstavnicima/cama medija, kao i svim građanima/kama koji/e žele očuvan pejzaž, posebno kulturni pejzaž Vrmca.

Radionica, koju će voditi dva međunarodna stručnjaka za tehniku gradnje suhozida, odvijat će se kroz konkretni rad na lokalitetu u Gornjoj Lastvi. Radionica će se sastojati iz dva dijela:

-17. i 18. lipnja u Gornjoj Lastvi- Praktični rad zidanja suhozida. Cilj ovog dijela radionice je upoznavanje i obuka učesnika/ca sa tehnikom zidanja kamenom 'u suho'. Obuka se vrši kroz praktični rad preziđivanjem neke od urušenih međa u Gornjoj Lastvi. Učesnici/ce će raditi podijeljeni u dvije grupe, koje će voditi po jedan profesionalac, stručnjak za ovu tehniku zidanja.

-19. lipnja u Domu kulture u Gornjoj Lastvi- Prezentacija rezultata praktičnog rada iz predhodna dva dana i predavanja o građevinama zidanim tehnikom svozida na prostoru Mediterana, kao i predstavljanje iskustava na polju zaštite, obnove i promocije tehnike gradnje suvozida, koje će održati stručnjaci voditelji radionice.

Bit će obezbijeđen prevoz za učesnike/ce radionice od Tivta do Gornje Lastve i nazad, kao i hrana za prva dva dana praktičnog rada. Nije planirano obezbjeđivanje smještaja za učesnike/ce radionice.

Svi koji su zainteresirani da se upoznaju sa tradicionalnom tehnikom gradnje suhozida i sudjeluju u radionici mogu se prijaviti na telefon 032 302 520 ili e-mail adresu: vesna@expeditio.org, do srijede, 11. lipnja 2014.