Raskinut ugovor - projekat golfa i vlasnost zemlje u žiži

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 03. srpnja 2014. - 12:40
Autor: 

Predsjednik borda direktora kompanije „Montepranzo Bokaprodukt", Andrija Radman na današnjoj konferenciji za medije u Općini Tivat upoznao je novinare sa odlukom Vlade i ove kompanije o raskidu ugovora sa Boka grupom, Džona Gvozdenovića Kenedija, o izgradnji golf kompleksa na bivšem tivatskom poljoprivrednom dobru.
"Bivše poljoprivredno dobro koje se nalazi u vlasništvu "Montepranzo-Bokaprodukt" akcionarskog društva, koje zahvata površinu od 790.000 metara kvadratnih, traži način da se na najbolji način valorizuje, kako u interesu kompanije, tako i države i Opštine Tivat. U tom smislu je raspisan tender. Na tenderu prvorangirani "LPGD" d.o.o - Podgorica je pristupio pregovorima i sa njim je sklopljen ugovor 25.10. 2012. Taj ugovor je tripartitni, potpisale su ga Vlade Crne Gore, "Montepranco Boka produkt" i "LPGD", koji je kasnije transformacijom svoje vlasničke strukture preimenovan u "Boka Golf development" d.o.o.

Ugovor o zakupu zemljišta za izgradnju golf kompleksa ima za cilj valorizaciju zemljišta bivšeg poljoprivrednog dobra kroz investiciju od 115.000.000 eura, koja bi se ogledala u izgradnju golf kompleksa sa pratećim sadržajima. Prateći sadržaji podrazumijevaju hotel, vile i druge komplementarne sadržaje. Ugovorne strane su, cijeneći kompleksnost pripreme i izvođenej investicije, odgovorno i profesionalno sagledale sve pravne i ekonomske aspekte ugovornog odnosa, te u ugovor ugradile sve raspoložive zaštite i instrumente obezbijeđenja, kako za državu, za zakupodavca, za investitora, ali i treća lica koja pretenduju na određena imovinska prava za dio zemljišta koje je u zahvatu ovoga kompleksa.

Planirani rok za početak investicije koja bi trajala ukupno 5 godina bio je godinu dana od potpisivanja samog ugovora. Aktivnosti koje je, s obzirom da nije došlo do početka realizacije u planiranom roku, a cijeneći aktivnosti koje je investiror imao na promociji Crne Gore kao privlačne investicione turističke destinacije, te iskazivanje spremnosti da sprovede investicioni program u većem obimu od planiranoga i ugovorenoga, to su bili isključivi motivi i razlozi zašto smo ugovarali produženje tih rokova i dozvoljavali investitoru novo vrijeme. Cijeneći da ugovorne strane nisu mogle usaglasiti novi način zadovoljenja obostranosti interesa, došlo je do raskida ugovora prije stupanja na snagu automatskim raskidom zaključno sa danom 28.6.2014. godine " - kazao je Andrija Radman
Vlada i Montepranzo će odmah pristupiti proceduri i nalaženju partnera za realizaciju ovog kapitalnog projekta. Vlada i Montenpranzo su ispoštovali sve obaveze ugovora u potpunosti, ističući da Boka grupa nije ispunila niz preuzetih obaveza od projektne dokumentacije do bankarskih garancija.
Radman ističe da imovina Montepranzo Bokaprodukta nije opterećena teretima zabrane otuđenja ili raspolaganja, a imovinsko pravni odnosi su precizirani i navedeni u ugovoru. „U slučaju da bilo koja treća strana pravosnažno dobije presudu ili pravo nad imovinom država će u skladu sa Zakonom o eksproprijaciji obešteti njihovo pravo".
"Jedna porodica dobila sudski proces koji vodila protiv države i Montepanza i sada se pregovara o otkupu tih 2.700 metara kvadratnih u kompleksu.
Ukupno se prema njegovim riječima vode 4 imovinska spora oko bivšeg poljoprivrednog dobra u Mrčevom polju. Među njima je i jedan kolektivni spor od 58 tužilaca čiji je predstavnik Mato Marović. Taj spor je djelimično presuđen u prvom stepenu, manji dio tužbenog zahtjeva je odbijen kao neosnovan, a u drugom sud se nije mogao izjasniti zbog nepotpunih podataka.
Pod sporom je po riječima Radmana oko 268.000 kvadrata što čini ukupno trećinu kompleksa, a iznos sporova ne prelazi cijenu zakupnine kompleksa. On je istakao da je zemljište od privatnih vlasnika ekspropriisano i da im je isplaćena određena nadoknade, te da se samo može govoriti o pravičnosti naknade.
"Možda je ova situacija sa raskidom ugovor sada i dobra prilika za državu da raščisti te imovinsko-pravne odnose i da u pregovore sa novim partnerom za golf uđe sa još boljih pozicija. Tenderska komisia će u najskorije vrijeme odlučiti što i kako dalje, pravni savjetnici će se izjasniti da li je moguće možda pregovarati sa kompanijom Porto Montenegro koja je 2012 bila drugorangirana na tenderu na kojem je pobijedio LPGD, ili će se najvjerovatnije, ići u raspisivanje novog tendera", istakao je Radman.
Kompanija „Montepranzo Bokaprodukt" koja je u većinskom državnom vlasništvu sedam godina se ne bavi poljoprivrednom djelatnošću, ima 12 radnika kojima zadnjih pet godina duguju neto lična primanja, poreze, doprinose ...
Pored novinara pressu su prisustvovali i predstavnici Boka Grupe, kao i Kris Libreks koji je svoju firmu „LPGD" prodao Džonu Gvozdenoviću Kenediju, koji je kasnije formirao „Boka golf development". On je danas najavio da će se pojaviti na sledećem tenderu, da je pronašao ozbiljne strane partnere za izgradnju profesionalnog golf terena čije će ime objaviti 15. srpnja.